Idite ukorak s problemima – tada idete i ukorak sa životom!

Problemi su svakodnevica našega života. Nikoga ne mimoilaze.

U svim su veličinama i oblicima. Dolaze kada im se nadamo i kada im se ne nadamo. No različito se odnosimo prema njima. Dok ih jedni zatrpavaju pod tepih drugi se suočavaju s njima tražeći rješenja. Svatko može pobijeći. Svatko se može sakriti. Svatko može zatvoriti oči pred onim što mu smeta. Ali samo jaki znaju koji je njihov put prema naprijed. To je put preko problema, put suočavanja s njima.

Zato naša snaga počinje rasti što smo više spremni suočavati se s njima. Ukoliko pomislimo da smo nesposobni i bespomoćni oni počinju bacati svoje klice na sva područja našega života. I sve dok živimo u tom uvjerenju ne primjećujemo kako se njihovi ogranci šire po svim porama našega života. Ukoliko doista cijenimo sebe i svoj život shvatit ćemo da moramo preuzeti kontrolu nad problemima prije nego narastu i nadrastu nas.

Prepoznati ih moramo dok su maleni, dok izgledaju kao obični izazovi, dok su poput slutnji koje nam ne daju mira. Oni su naša najbolja škola koju prvo polažemo a onda iz nje nešto naučimo. Oni su signal koji pokušava prenijeti neke poruke našoj nutrini a u isto vrijeme poruke nutrine koje se prenose nama. Stoga nemojte probleme shvaćati kao prezahtjevnost života prema vama, radije ih prihvatite kao običnost života.

I na koncu idite ukorak s njima jer to je jedini sigurni način da idete ukorak sa životom.  Do promjene dolazi kada shvatite da vi imate debele razloge da ustrajete i ostavite ih iza sebe. Problemi su dio vremena, imajte strpljenja i vidjet ćete kako će neki sami s vremenom nestati. Oni su kapital iz kojeg ćete profitirati ako ih ozbiljno shvatite i ako shvatite da ne postoji put do savršenog života koji nije popločan problemima.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha