Imaš pravo da budeš čovjek sa svojim slabostima!

Imaš pravo na suze kada vidiš da nikoga nema na tvojoj strani.

Imaš pravo da se boriš za sebe i vjeruješ da ovo što trenutno prolaziš jesu tvoja teška vremena koja imaju razloga u tvom životu, imaš pravo i da odustaneš ako vidiš da se  tvoje snage primiču kraju te da izabereš drugi put ako misliš da ovaj nije za tebe, ali nemaš pravo upasti u samosažaljenja, jer to je glib iz kojeg se nećeš tako lako izvući, blato nakon čega u tvom životu više ništa neće biti isto.

Imaš pravo da tvoje odluke budu donesene iz prostora tvoga srca, imaš pravo da izabereš sreću onu koji ti misliš da je za tebe najbolja, a ne onu koju ti drugi serviraju, imaš pravo da te drugi prihvate onakvog kakav jesi, ali ako oni to ne čine to nije tvoj problem već njihov i nemoj zbog njega upropastiti nade koje si uvijek imao, nemoj zbog toga razrušiti snove koje si imao i utopiti se u moru depresije.

Imaš pravo na promjenu kada je tvoj život u rasulu i kaosu a ne na predbacivanja i osuđivanja drugih, i to što tako komentiraju tvoje trenutno stanje odraz je njih kao osoba koje ne poznaju, poštuju i razumiju tebe i gledaju na stvari kako bi oni učinili da su na tvom mjestu. Imaš pravo da živiš današnji dan kao najbolju priliku ne očekujući da će te jednom u budućnosti stići nešto beskrajno vrijedno jer sve to vrijedno pruža ti se već danas.

Imaš pravo da budeš čovjek sa svojim slabostima, čovjek koji se bori sa svojim unutarnjim protuslovljima, čovjek koji shvaća da može i mora bolje od onoga što trenutno jest i ima. Imaš pravo oblikovati život po parametrima koje ti osjećaš kao svoje, a ne po onima koje ti drugi nameću ali nemaš pravo da se zakopaš dok si živ i predaš  unepovrat sve bitke, u kojima jednoga dana možeš postati pobjednik, samo ako budeš malo strpljiv.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha