Imati mnogo prijatelja u životu nije veliki uspjeh, to je jedan oblik samozavaravanja!

Imati mnogo prijatelja u životu nije veliki uspjeh, to je jedan oblik samozavaravanja.

Ljudi koji ulaze u tvoj život najčešće ulaze u tvojim svijetlim trenucima, onda kada si na vrhuncu svojih sposobnosti, kada ih imaš nečim zadiviti, bilo to neko znanje, umijeće ili slava, ulaze u trenucima tvog  materijalnoga blagostanja, kada imaš nešto dati što oni nemaju, te osjećaju da uz tebe mogu dobiti nešto što im nedostaje i treba.

Imati mnogo prijatelja u životu nije veliki uspjeh, to je trenutak da se zamisliš. Što ih je k tebi privuklo, i koliko su odlučni ostati u tvom životu i kada stvari krenu naopako? Što će se dogoditi kada tvoj život uđe u neku silaznu putanju? Kada pogledaš kolika se djeca u starosti odmiču od svojih bolesnih roditelja čemu onda gajiti nade da to neće učiniti prijatelji? Što kada počneš zaboravljati, gubiti se, raditi stvari koje drugima idu na živce, misliš li da će ih i tada biti mnogo.

Nemoj razbijati glavu koliko imaš prijatelja u životu jer u početku je sve to samo broj. Štoviše veliki dio života je to samo broj. Prava imena otkrivaju se tek onda kada više ne možeš više biti onaj isti koji si bio na početku, kada krize i problemi ne ulaze više u tvoj život na mala vrata, već na ona glavna. Tada pogleda onoga tko je ostao u tvojoj kući, onoga tko je došao na tvoj poziv, onoga tko ti neće okrenuti glavu i otići kao drugi.

Razmisli malo kakav si ti prijatelj drugima. Razmisli malo kome i kako daješ povjerenje. Razmisli malo tko te i kako poštuje i kada sagledaš sve to otprilike ćeš doći na onu stvarnu brojku koju je možda teško prihvatiti ali koja je zapravo realnost. Budi prijatelj kojeg je lako voljeti, prijatelj koji zna pravo značenje te riječi i ne skriva se iza nečega drugoga. Ne razmišljaj koliko prijatelja imaš, razmišljaj o tome da si prije svega čovjek a sve će stvari doći na svoje.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha