Ispit savjesti: Velik u ljubavi

Prođi po ovim rečenicama i ocjeni se ocjenom 1-10. Svaki mjesec učini to jednom i vidjet ćeš: rasteš li ili nazaduješ u ljubavi.

Bogat je u ljubavi onaj koji :

1. Zna šutjeti, kada bi većina vikala opravdavajući se.
2. Ne uzvraća na uvrede, nego milosrdno oprašta, onome koji uopće ne zaslužuje oproštenje.
3. Prvi prilazi i govori – daj da se pomirimo, ne čekajući da  onaj koji je zaista kriv kaže: Oprosti mi.
4. Gleda uvijek na dobrobit drugoga, prije nego li gleda na svoju vlastitu.
5. Ne gubi mir kada ga se optužuje za ono što nije kriv.
6. Prilazi onima koji ga mrze, bez gorčine.
7. Može neprijatelja pogledati u oči, bez osjećaja mržnje i želje za osvetom.
8. Ne naslađuje se, kad je protivniku krenulo sve nizbrdo.
9. Pomaže ljudima, koje nikada nije prije sreo, a niti će ikada više sresti, bez koristi, samo iz ljubavi prema čovjeku i samilosti prema patniku.
10. Ljubi drugoga bez računice, pitajući se:-  što ću ja dobiti zauzvrat?
11. Ne iznosi pohvale na svoj račun pred drugima, a kad ga drugi hvale,prihvaća to u poniznosti, a ne sa samodopadnošću, dajući zahvalu Bogu.
12. Otvoren je uvijek za razgovor o problemu i želi ga riješiti na obostranu korist, a ne samo da bi on pobijedio.
13. Strpljivo čeka na tuđu spremnost u bilo čemu, bez prisile i požurivanja.
14. Ne prisiljava ljude da misle kao on, nego svojim primjerom najbolje govori o tome što misli i koliko je to dobro.
15. Ne ogovara prijatelja pred drugim ljudima, kad mu vidi mane,nego se tek Bogu potuži i moli ga da promijeni prijateljevo srce.
16. Ne prestaje nikada upravljati svoj pogled prema Bogu, moleći za dar ljubavi, jer dobro zna da je on siromah, a Bog bogataš u ljubavi.
17. Premda griješi, ne uzbuđuje se zbog toga, jer zna da je od ljudi, samo jedna osoba bila izuzeta od grešnosti, osim Isusa,a to je bila njegova majka Marija, najponiznija duša ikad rođena.
18. Ne traži nedostatke kod drugih da bi ih sa radošću pokazivao, nego u molitvi traži od Boga da ih oslobodi ropstva grijehu.
19. Osuđuje grijeh, a opravdava čovjeka pred Bogom.
20. Vjeruje da je Bog jači od svakoga zla koji je svezao nekoga čovjeka.
21. Bori se za svaku dušu, da dođe do Boga, pa makar ga te iste duše prezirale i svakodnevno mu činile svakovrsna zla.
22. Ne gubi nadu i strpljenje u teškim životnim iskušenjima pa ni onda kada je naizgled sve potonulo u njegovom životu, jer zna dobro tko je Gospodar Života.
23. Blago se smiješi pri susretu s ljudima, ne hihoće se i njegov je osmijeh melem za ranjena srca.
24. Spremno oprašta kad ga se zamoli za oproštenje teških uvreda i ne ustručava se moliti oprost i za male sitne propuste drugome.
25. Trpi drugoga i  poradi drugoga, ponekad i na svoju vlastitu štetu,  ljubeći ga pri tome i vodeći se Isusovim rečenicama: „Ljubite jedni druge, kao što sam i ja vas ljubio” ;” Ako budete ljubili jedni druge, po tome će znati da ste moji.” „Ja koji sam čist, oprao sam noge vama, koji niste čisti. Činite i vi tako jedni drugima, kako sam vam pokazao!”
26. Ne odaje povjerene mu tajne, nego ih u dubini srca čuva od javnosti, a kad mu postane preteško jednostavno ih preda Bogu na čuvanje.

27. Ne čeka da drugi pokaže svoje bogatstvo u ljubavi pa da bi onda tek on uzvratio njemu. On živi svoju ljubav, bez obzira što drugi živi svoju „neljubav”.
28. Drugoga opravdava i pronalazi mu olakotne okolnosti,a sebe budno i kritički promatra.
29. Izgleda lud u očima ljudi, a mudro u očima Božjim.
30. Unatoč svojim godinama, zadržava djetinju privrženost Ocu, vjerujući mu, da će On za njega učiniti, sve ono što je potrebno i dobro za njegov život i njegovu dušu, makar ga proveo kroz najteže patnje.
31. Čini sve, da ispravi svoje nedostatke, zajedno u savezu s Gospodinom, jer zna, da je za takvo nešto – sam preslab.
32. Ne može proći pored prosjaka i okrenuti glavu na drugu stranu, ili tek reći – nek’ si nađe posao…
33. Tuđa zla ne osuđuje, nego ih prepušta Bogu da ih on sudi, jer  jedino Bog poznaje dubine svih srdaca i razloge ponašanja.
34. Boga stavlja na prvo mjestu u svome životu i predaje mu svoju volju i kormilo svoga života u Njegove ruke.
35. Svoje vrline i talente stavlja u službu drugoga i na korist svima, a ne čuva ih sebično za sebe, hvaleći se kako je to njegov uspjeh i djelo ruku njegovih i kako je on za to zaslužan. On dobro zna da je sve što ima – primio od Gospodina.
36. Cijeni mnogobrojne darove koje je primio u životu od Boga, a ne prima sve zdravo za gotovo, ne primjećujući svakodnevne stvari.
37. Vidi i osjeća bol tuđega srca i želi mu pomoći da je zaliječi svojim riječima, djelom ili tek zagrljajem i vlastitom prisutnošću.
38. Se ne brani žestoko kad ga zlonamjernici ogovaraju, nego strpljivo podnosi klevete i moli se Gospodinu za njih,da ih odvrati od zlih puteva, znajući kakva im je plaća od Gospodina za klevetu.
39. Kad padne pod težinom slabosti vlastitog tijela ili duha,ne opravdavajući se priznaje svoj pad, pridiže se moleći Gospodina za pomoć i ide dalje, ne osvrćući se više na taj pad, jer neda da mu grižnja savjesti ukrade mir. On zna vrijednost i cijenu mira i spokoja duše.
40. Ne traži da se prvo svi drugi promijene oko njega, nego radi na svome srcu,strpljivo i ustrajno, čupajući iz njega kao iz vrta korove,  zalijevajući ga Božjom milošću i sadeći novo sjemenje za dobre plodove Ljubavi.
41. Nije sarkastičan i ne gleda nikada da sebe uzdigne bilo kojom radnjom ili riječju, kako bi drugoga ponizio.
42. Prepoznaje Boga u očima djeteta, u prvim snježnim pahuljama, u nježnosti leptira i snazi vjetra.
43. Zna čekati i ne žuri u molitvi da je čim prije završi, nego  vrijeme za molitvu shvaća kao veliku dragocjenost u danu.
44. Je shvatio da je siromašan u Ljubavi, ali si to ne predbacuje nego u poniznosti prihvaća, znajući da uvijek ima načina da se obogaćuje u svakodnevnici, u odnosu prema drugim ljudima i prirodi.

Prijatelj vašeg uspjeha