Izgovori protiv odgovornosti

Živimo u kulturi u kojoj se smatra da se uvijek netko drugi treba pobrinuti za naš sjajan život. Bilo da se radi o roditeljima, učiteljima, prijateljima ili nekom drugom mis­limo da je uvijek netko drugi odgovoran za naš život. No to je jedna od najvećih zabluda. Jedina osoba koja je odgovorna za naš život jesmo mi sami.

No brzo ćemo pronaći izgovore koji će nas usmjeri­ti u neistine, a te su da mi ne možemo napraviti ništa, ili da možemo napraviti jako malo što se tiče sreće u našem životu. Možda su te izlike posljedice naših pogrešnih uvjer­enja no to nam ni dalje ne može osloboditi naše odgovornos­ti. George Washington Carver je jednom rekao: Devedeset i devet posto svih neuspjeha dolazi od ljudi kojima je nalaženje izlika navika. Stoga toga morate postati svjesni jer je to vaš najveći neprijatelj. Otkloniti odgovornost ne možete. No koje su najčešće izlike kojima se služite u svakodnevnom životu?

• Nisam još za to.

• Još sam premlad.

• Svi drugi to čine.

• Ako se promijenim izgubit ću prijatelje.

• Pokušavam ali mi ne ide.

• Takav sam – kakav sam.

Čitav je još niz drugih izgovora kojima pokušavamo prikriti svoju odgovornost, no to je nemoguće. Odgovornost možemo samo privremeno zatomiti ali ne možemo poništiti posljedice naših odluka. Upravo je u tome njena snaga. Posljedice naših odluka odlučuju ishod našega života. Pro­tiv toga ne možemo ići. Koliko god godina imamo ne možemo pobjeći od nje ako smo svjesni i slobodni.

Stoga prestanite prebacivati lopticu krivnje na dru­goga, to neće polučiti nikakve promjene u vašem životu. Morate se sa sobom susresti. Ako niste zadovoljni svojim životom nećete ništa postići ako nađete krivca u nekom dru­gom. Netko je jednom rekao: Nastaviš li činiti što si oduvi­jek činio i dalje ćeš dobivati što si oduvijek dobivao. Stoga prestanite se koristiti izlikama i započnite sa novim izbo­rom. Samo tako možete svoj život preuzeti u svoje ruke. I na koncu možemo zaključiti rječima Waynera Dyera: Bilo kakvo okrivljvavanje predstavlja gubitak vremena. Ma koliko pogrešaka našli kod drugoga te bez obzira na to koliko ga okrivljujete, to neće promijeniti vas.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Tragovima uspjeha. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE

Prijatelj vašeg uspjeha