Je li ljubav često samo iluzija ljubavi?

Gerald G. Jampolsky, američki psihijatar, u knjizi »Kada je tvoja poruka ljubav« definira bezuvjetnu ljubav kao totalno prihvaćanje, bez pretpostavki, očekivanja i zahtjeva.

To je usmjeravanje na bit ljubavi, koja se nalazi u duhovnom biću osobe bez ograničenja samo na tijelo i njegovo ponašanje. Ne zasniva se ni na iluziji dobivanja, a ni na iluziji kažnjavanja. Odnosi se više na »sadržaj« ljubavi, a ne toliko na njen »oblik«.

Ono što često izgleda kao ljubav može biti samo iluzija ljubavi, stvorena od ega.

Zaljubljenost i »romantična ljubav« su slučajno i kratkotrajno povezivanje egoističkih potreba partnera u odnosu. Uvjetna ljubav je od našeg ja razvijena, kondicionalna iluzija. »Voljet ću te ako…!« Naglasak je na »ako«.

Seksualna ljubav često je trgovanje, prilika za kontrolu i manipuliranje drugima, a često služi egoističkim potrebama!

Ego producira strah, osjećaj krivnje, mržnju, napad, obranu, osvetu, srdžbu, razdvajanje, a ljubav povjerenje, razumijevanje, pozitivno mišljenje, spajanje, slušanje, povezivanje, prihvaćanje, jedinstvo!

Ljubav je duhovni identitet, razumijevanje i prihvaćanje sebe i drugih! Ljubav je spajanje, slušanje i povjerenje, potencijalno prijateljstvo, sličnosti, zaboravljanje i opraštanje, bezuvjetnost, unutarnji glas!

Blokatori ljubavi su obrane našeg ja protiv ljubavi. Stavljaju nas u stanje ograničene svijesti, otežavaju uočavanje obilja ljubavi u nama, pa je tražimo kod drugih oko sebe! Blokatori ljubavi su osjećaj krivnje, strah, stid, nepovjerenje, pamćenje, povreda, osjećaj nevoljenosti, kontrola nad drugima, zarobljenost prošlošću, ljubomora, posesivnost, rivalstvo.

Prema tom američkom autoru postoje samo dvije emocije: ljubav, naše prirodno naslijeđe, i strah, pronalazak našega mišljenja i iluzija. Ako poučavamo strah, opisujemo stvarnost punu straha. Ako poučavamo i isijavamo ljubav, imamo svijet pun ljubavi.

Ljubav i opraštanje osiguravaju dug i uspješan odnos ne samo u braku, nego i u suradničkom timu roditelja u obitelji, u profesionalnom timu na poslu! Održavaju naše prijateljske veze! Mržnja i strah nas razdvajaju, blokiraju naše odnose kod kuće i na poslu, otežavaju suradnju i uspjehe! Danas se mnogo govori o građanskom odgoju u školama! Trebao bi to biti i odgoj za ljubav i opraštanje, toleranciju i uvažavanje, prihvaćanje različitosti i međusobno razumijevanje!

Pavao Brajša, Izvor: Glas Koncila

Prijatelj vašeg uspjeha