Jedini put: Skinite sa sebe sve što vas žulja i ograničava

Oni koji su me najmanje razumjeli davali su mi najbolje savjete kako da se prilagodim životu među ljudima. Oni su u pravu, svaki savjet je bio točan. Ali nije bio primjenjiv za mene.

Oni koji su me razumjeli više, savjetovali su da pronađem srednji put. Da radim ono što volim, ali da se ne bavim previše osjetljivim temama. “Radi sve što hoćeš, ali moraš poštovati određena pravila i ograničenja”, tako je otprilike glasio savjet tih ljudi. Htjeli su me sačuvati. I zaista sam htio živjeti tako. Davao sam sebi slobodu da radim što hoću. Sloboda je počela rasti. Kako je sloboda rasla, meni je postajalo sve tjesnije i tjesnije. To vam je kao da nosite dva broja manje cipele. Kako stopalo raste, cipele sve više žuljaju. Sve dok ne postane nepodnošljivo. Tada možete učinite dvije stvari:

Ili ćete skratiti svoje stopalo, što je prilično neinteligentan potez. Ili ćete skinuti cipele koje vas žuljaju. Skinuo sam cipele. Prekršio sam pravilo. Po pravilima ovog svijeta, svatko mora nositi cipele. Koliko god da vas žuljaju, morate ih nositi. Kad postane neizdrživo, onda vam skraćuju stopalo. Cipele se moraju nositi. Ali ja nisam dužan poštovati pravila na koja nisam dao vlastitu suglasnost. Drznuo sam se da skinem tijesne cipele.

Sva mudrost življenja se svodi na to. Skinite sa sebe sve što vas žulja i ograničava. Izađite iz hipnoze “nemoguće je”. Moguće je. I ne samo da je moguće nego je i potrebno.

Slobodan Panić

Prijatelj vašeg uspjeha