JELI SLUŠANJE TUŽNIH PJESAMA MUČENJE ILI DOBROBIT?

Nitko ne želi biti tužan. Zašto onda toliko volimo slušati tužne pjesme? Zašto mučimo sami sebe? Iako paradoks, tužne pjesme nas privlače jer zapravo prizivanju sretne uspomene, a to je vrlo dobro za psihičko zdravlje, razjasnilo je novo istraživanje.

Zašto radije slušamo tužne pjesme kada postoji toliko veselih pjesama? Adelein hit „Someone like you” nije postala toliko popularna pjesma u mnogim zemljama svijeta samo zato što Adele ima odličan glas (naravno, nije ni odmoglo). Ima nas i koji smo Jeffa Buckleya stavili previše puta na repeat. Što to nije u redu s nama?

Znanstvenici sa „Slobodnog sveučilišta u Berlinu” (FU Berlin) odlučili su istražiti što je to toliko privlačno u melankoličnim melodijama analizirajući kako se osjećamo slušajući ih. Prikupili su podatke od 772 sudionika, 408 je iz Europe, a ostatak iz Azije i Sjeverne Amerike. Svaki je ispitanik morao odgovoriti na pitanja koliko često slušaju tužnu glazbu, koje su to situacije u kojima ih slušaju i kako se tada osjećaju.
Rezultati kažu da se javljaju razne složene emocije koje shvaćamo kao pozitivne, a to su nostalgija, smirenost, nježnost, a i potiču nas na razmišljanje. Nostalgija prevladava. Čak 76% ispitanika navelo je ovu emociju, a smirenost je na drugome mjestu sa 57,5%.

Što sve navedene emocije imaju zajedničko? Sve su to zdrave emocije koje na nas utječu pozitivno, a kod mnogih ih pobuđuje upravo glazba tužnih melodija. Liila Taruffi, jedna od znanstvenica, kaže: „Tuga koju izazove glazba nije samo estetska i apstraktna nagrada, već igra važnu ulogu i za našu dobrobit pružajući nam utjehu i kontrolu onih emocija koje nas čine nesretnima.”

Velik je broj sudionika u istraživanju izjavilo da sluša tužnu glazbu kada se osjeća usamljeno ili nesretno, tako da bi ovo mogao biti i jedan od načina samopomoći.
Rezultati istraživanja su povezani sa prijašnjim istraživanjem o tužnoj glazbi koje kaže da se razine kemijskih sastavnica u našem mozgu mijenjaju i pomažu nam da svladamo tugu. David Huron, profesor glazbe na Sveučilištu u Ohiju objašnjava da tužna glazba povećava razinu hormona prolaktina u mozgu.

„Prolaktin je kemijski spoj koji nam pomaže da se osjećamo manje tužni jer se luči i tijekom osnovnih ljudskih aktivnosti kao što su jedenje, ovulacija ili dojenje i (možda najvažnije) tijekom spolnog odnosa”, dodaje David Taylor Sloan. Dakle, melankolična glazba potiče lučenje onih spojeva koji će ublažiti naše neraspoloženje i tugu. Istraživanje pretpostavlja da tuga (i slušanje tužne glazbe) imaju evolucijski zapaženu dobrobit.

Izvor: Science Alert, www.znano.st

Prijatelj vašeg uspjeha