Zašto ste prešutjeli povredu koju su vam nanijeli i kazali “nema veze”?

Koliko ste puta nakon neke mučne i teške riječi upućene vama ili nečijeg neprimjerenog ponašanja drugome rekli „nema veze“?

Koliko ste puta sami zadavši drugome povredu nakon koje ste se nekako pokušali ispričati čuli kako drugi vama govori „nema veze“. No, kao da tu nije bio kraj, kao da je nakon toga sve ostalo visjeti u zraku, kao da je sve u vašem odnosu ostalo nešto nedorečeno i nedovršeno. Ostalo je upravo tako, jer sve je to imalo velike veze zato jer se riječima i frazama ne mogu tek tako mijenjati stvari u životu.

Kada prvi put dođemo u poziciju da upotrijebimo ili da od nekoga čujemo tu famoznu frazu „nema veze“ to je znak početka kraja jednog odnosa.  To je znak da izunutra stvari počinju ići drugim smjerom, iako će izvana sve izgledati isto kao i prije. Kada osoba kaže „nema veze“ a svojom neverbalnom komunikacijom u otužnom pogledu ili snuždenom glasu pusti skriveni krik, to je znak da se ne smijete se povući, da morate nešto učiniti.

No problem nije u frazi „nema veze“, problem je u nama koji ne poštujemo dovoljno sebe, u nama koji radi lažnoga mira nećemo priznati da boli ono što boli i da je rana tamo gdje je rana. Problem je u tome što s tom riječju nećemo ugasiti naše međuljudske požare, već ćemo ih samo malo prigušiti, zatomiti svoje osjećaje do sljedećeg trenutka kada će buknuti još većom silinom i snagom, te uništiti mnogo više toga. A osjećaji su naš putokaz, osjećaji su naš život.

Ne upadajte u zamku fraze „nema veze“, jer ona je najbolji simptom da se uskoro vrata vašega života zatvaraju za nekoga ili da se vrata nečijeg života zatvaraju za vas. Stanite i razmislite koliko su male stvari zapravo velike stvari i koliko male povrede mogu dovesti do velikih posljedica. I na koncu prihvatite činjenicu da je izrečena istina uvijek bolje rješenje nego samozavaravanje da ćete frazom „nema veze“ riješti ono što itekako ima veze i što vam u životu mnogo znači.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha