Kada izbacite potrebu da se uspoređujete s drugima počinjete ispočetka živjeti!

Kada izbacite potrebu da se uspoređujete s drugima počinjete ispočetka živjeti.

Tek tada ćete postati svijesti sebe i moći mirno početi disati bez razmišljanja i opterećenja gdje se tko sada nalazi i kako ga stići. Udahnuti, izdahnuti i živjeti život bez da namećete sebi neke lude standarde čije je osnovno mjerilo pozicija drugoga, a ne vaša vlastita pozicija.  Vaš cilj neka bude samo vaš a ne kopije posuđene od drugih ljudi.

Shvatite da nije vaš cilj da budete od nekoga bolji, već da danas budete bolji od sebe kakvi ste bili jučer. Ništa više ali i ništa manje od toga. Zato odbijte da igrate igru u kojoj se nameću pravila koja vam oduzimaju slobodu. Duboko u središtu vašeg bića nalazi se težnja za prihvaćanjem i razumijevanjem, težnja da budete voljeni i da date ljubav a ne težnja da budete ispred drugoga i nabijate mu to na nos.

Nemojte dopustiti drugima da vas uvjere da je međusobno uspoređivanje dobra stvar. Priroda ne živi od toga a opet je sve kod nje u savršenom skladu i miru. Distancirajte se od onih kojima je to temeljni razlog života jer su oni već davno izgubili osjećaj spokoja i uživanja u svom životu a sada to pokušavaju učiniti i u vašem. Znajte da vas nitko ne može učiniti manjim od sebe ako vi na to ne pristanete.

Ponekad ljudi ne primjećuju koliko su duboko zaglibili u uspoređivanje sve dok se ne nađu u trenutku ispred propasti, mjestu iza kojeg nema povratka. Zato nastojte ne primjećivati gdje se tko nalazi i živite svoj život po svojim mjerilima. Nemojte gubiti vrijeme pokušavajući to isto objasniti drugima jer to saznanje i ta sloboda mogu doći jedino unutar čovjeka. Uživajte u vremenu koju provodite s ljudima koje volite i zaboravite na potrebu da se bespotrebno i besmisleno međusobno uspoređujete.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha