Kada shvatimo razlike među nama možemo promijeniti naša očekivanja

Najveći broj razočarenja i povreda u našim međuljudskim odnosima potječe iz jednog jednostavnog razloga a taj je iz onoga što očekujemo od drugih.

Očekujemo da će se drugi prema nama odnositi kao i mi prema njima, za nijansu više ili manje, očekujemo da će biti velikodušni, suosjećajni, strpljivi, spremni oprostiti, da će ispunjevati sve naše nezadovoljene emocionalne potrebe i još veliki niz drugih osobina. Štoviše očekujemo mnogo, mnogo više. A onda se dogodi nešto što naše očekivanje sruši kao kulu od karata i osjetimo se povrijeđeni i izdani.

No cijeli taj problem rješava se na jedan posve jednostavan način, a to je da shvatimo da smo različiti, da ne razmišljamo isto, da ne osjećamo isto prema istim stvarima i da su nam drugačiji redosljedi prioriteta. Kada u tom svjetlu počnemo promatrati drugoga tada će nam sva naša očekivanja prema njima ispasti smješna i odbaciti ćemo ih same od sebe, odbacit ćemo ih prije nego što nam donesu još koju životnu lekciju od koje opet ništa ne naučimo.

S dva različita mjesta ljudi ne mogu isto promatrati stvari. Svatko ima svoju perspektivu. Svatko ima svoju priču, svoju povijest, svoje parazite koji su se umiješali u njegov životni prostor i prilagodili ga sebi. Razlike koje nas čine temeljni su razlog da shvatimo da će svako očekivanje izazvati neki otpor, razdor ili pucanje odnosa. Što je razina svijesti o našim razlikama veća, razina očekivanja je manja, a onda je i manji prostor razočarenja.

Smanjiti svoja očekivanja može samo hrabra i zrela osoba, osoba koja relano promatra ovaj svijet. Smanjiti očekivanja znači stvoriti prostor za dalekosežne promjene, jer umjesto da svoju vjeru i nadanja usmjerujemo na druge, usmjerujemo ih na svoje snage i poduzimamo korake koji će doista nešto promijeniti i našim osobnim životima i odnosima. Pronađite na koncu novo žarište očekivanja, ono što očekujte od drugih prvo očekujte od sebe i vidjet ćete kako će se vaš svijet promijeniti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha