Kako biti dobar uzor djeci?

Načini da se bude dobar uzor djeci su od bitnog značaja za svakog roditelja. Naravno da svaki roditelj želi da dobro utječe na svoje dijete, međutim, to nije nešto što dolazi samo od sebe, a i svi smo ljudi koji ponekada pogriješe. Na sreću, postoje načini kojih se možete pridržavati kako biste bili dobar uzor svojoj djeci. Evo nekih od njih.

  1. Naučite ih što je dobro, a što loše

Djeca, naročito mlađa, veoma su povodljiva. Zato je veoma važno da ih od malih nogu učite da prave razliku između dobrog i lošeg. Naučite ih da nije lijepo nekoga da udare, da psuju, ili uzimaju nešto što im ne pripada.

  1. Sagledajte stvari iz njihove prespektive

Dijete kome su povrijeđena osjećanja može da se povuče u sebe i tada nećete moći da utječete na njihovo ponašanje, stav i odluke. Mala djeca ne razumiju zašto ne mogu da dobiju novu igračku. Tada treba da im objasnite na način koji će razumjeti i da suosjećate s njima.

  1. Pohvalite dobro ponašanje

Kada kod djece pohvalite dobro ponašanje, skrenut ćete im pažnju da će više postići ukoliko se lijepo ponašaju.

  1. Saslušajte svoje dijete

Svako dijete drugačije izražava svoja osjećanja. Ukoliko plače, to ne mora da znači da ga nešto boli ili da je ljuto. Plakanjem možda izražava povrjeđena osjećanja, strah ili uznemirenost. Ukoliko želite da budete dobar uzor djetetu, budite osoba kojoj može da se obrati za bilo što.

  1. Djeca su djeca

Čak iako ste pokušali na sve moguće načine da utječete na dijete a ono se i dalje ponekada loše ponaša, imajte na umu da je vaše dijete i dalje upravo to, samo dijete i da će sigurno imati momente lošeg ponašanja.

  1. Povedite računa o vlastitom ponašanju

Djeca rade stvari koje vide i čuju. Ukoliko želite da budete dobar uzor onda morate voditi računa o tome što VI radite i govorite.

Izvor: psiholog.ba/b92.net

Prijatelj vašeg uspjeha