Kako biti sretniji na radnom mjestu?

Bilo bi lijepo kada bi zaposlenike entuzijazam koji su osjećali pri prvom zaposlenju držao kroz čitav radni vijek, no jako je malo onih koji svakoga dana sa smješkom putuju na posao.

Kompanije slabo zapošljavaju, posao se raspoređuje na sve manji broj ‘preživjelih’ radnika, nije rijetkost da u reorganizacijskim promjenama novi nadređeni ima i nove metode s kojima se zaposlenici ne slažu, a isto tako ukoliko radnik duže vrijeme obavlja isti posao neminovno je da će doći do zasićenja. Možda se ne osjećate kao da ste ‘izgorili’ na radnom mjestu, no osim praznih računa kriza je tvrtkama donijela i bezvoljnost radnog kolektiva te osjećaj zamora materijala.
Što učiniti u takvoj situaciji? Uvjeriti se da to sve ne postoji i pokušati probuditi svoj uspavani entuzijazam? To je rijetko upali. Sakriti se u neki odjel koji nije ‘prvi na udaru’ i čekati mirovinu? U uvjetima sveopćeg rezanja troškova taj je scenarij malo vjerojatan. Potražiti novi posao? Naravo, to je uvijek opcija, no uistinu ih na tržištu nema toliko da bi se sa kreditom na vratu uputili u takvu avanturu.

Rješenje? Pokrenite se, učinite – nešto. Bilo što što će vas izbaciti iz dosadne i naporne kolotečine u koju ste upali. Novi ‘projekt’ može biti vezan uz pokretanje vlastitog biznisa, no isto tako može biti i nešto što vas (privatno) veseli, poput pisanja knjige, tečaja gitare, stranog jezika ili uključivanja u projekte lokalne zajednice (bojanje igrališta, npr.). Nije bitno o čemu je riječ, jedino što je važno jest – pokrenuti se. Malim koracima doznati što je to što vas veseli, u čemu ste sve dobri te koje su vaše mogućnosti. Ukoliko se vaš novi ‘projekt’ pokaže dobrim rješenjem, postavite si neki cilj i krenite.

Kako će vas to učiniti sretnijim na radnom mjestu? Vrlo jednostavno. Entuzijazam koji osjećate zbog svog novog ‘projekta’ neminovno će se preliti i na vaš posao. Napredovanje u stvarima koje vas vesele osigurat će vam dobro raspoloženje i tijekom radnog tjedna. Na posao ćete dolaziti zadovoljni, vaši će vam zadaci biti manja muka, popravit će vam se samopouzdanje …

No, ukoliko to ne pomogne u poboljšanju vašeg raspoloženja i poslovnih rezultata ili samo nakratko popravi situaciju, ne očajavajte. Samim time što ste osmislili nešto van vašeg radnog mjesta povukli ste dva pametna poteza. Kao prvo, krenuli ste novim putem koji vam može donijeti i niz novih mogućnosti- možda novo radno mjesto (s novim vještinama koje posjedujete) ili ideju za pokretanje vlastitog biznisa.
Druga dobra stvar jest to što ste sami sebi dokazali kako možete napraviti nešto novo, napraviti pomak u svom životu. To će vam biti vrlo vrijedna i važna vještina bez obzira na to što slijedi – privatna kompanija, novi posao ili nova pozicija u kompaniji u kojoj radite. Naravno, postoji i alternativa. Ne poduzeti ništa i dalje biti osoba koja priča o tome što bi sve htjela raditi, no nikad ne napravi korak više već samo lamentira o tome koliko je točno nesretna. Upamtiti treba da svaka akcija donosi promjenu i priliku za učenje i osobni razvoj. Spoznaju što volite, a što vam se ne sviđa, pretvaranje hobija u talent, razvijanje novih vještina. Bitno je krenuti.

Izvor: Liderpress.hr

Prijatelj vašeg uspjeha