Kako graditi kvalitetne međuodnose?

Naučite slušati

Iako se slušanje čini kao nešto posve jednostavno i prirodno, ono je jedna od najsloženijih aktivnosti. Iako izgleda da u svakodnevnim životnim situacijama iskreno slušamo drugoga, mi ga ponekad ne čujemo, zato jer slušamo površno i selektivno,  slušamo samo ono što nama odgovara. Potrebno je slušati empatijski, slušati sa željom da se shvati drugoga. Čovjek se u komunikaciji treba otvoriti drugome i dopustiti drugome da učini isto, samo tako se stvaraju kvalitetni odnosi.

Budite voljni mijenjati se

Iako je čovjek biće promjene, ponekad se jako teško odlučiti na bilo kakvu promjenu. Promjena ne znači samo jedan čin, već  proces koji traje. Promjena boli jer čovjek ponekad treba nadići svoja stara i pogrešna uvjerenja da bi otkrio istinu. No upravo je u tome rast i razvoj. Sama želja za promjenom može mnogo napraviti, no samo ako je prati disciplina,  dosljednost i kontinuiran rad. Promjena je osobni i zajednički rast, a rast je u konačnici sam život.

Budite voljni priznati pogreške

Ljudski je griješiti. No potrebna je velika unutarnja snaga da bi čovjek priznao svoje pogreške i nešto od njih naučio. Ljudi ponekad imaju tako veliki ego koji će sve učiniti samo da ne prizna pogrešku. Upravo je to jedna od najvećih zapreka ne samo kvalitetnih odnosa već i osobnog rasta. Shvatite da priznavanjem pogreške ništa ne gubite, već štoviše na taj način dobivate novu priliku osobnog i zajedničkog života.

Doživljavajte odnos kao dvosmjernu relaciju

Mnogi doživljavaju odnos samo kroz relaciju primanja, odnosno sagledavanja onoga što mogu dobiti od drugoga. Takva percepcija odnosa nema dugoročnu perspektivu. Odnos treba sagledavati u njegovoj cjelovitosti, odnosno kroz relaciju primanja i davanja. To znači usmjeriti se na ono što možemo dati ali i primiti. Bilo da se radi o vremenu, sposobnostima, vrijednostima ili bilo čemu drugome sve nam je to darovano da obogatimo jedni druge.

Imajte vlastiti integritet

Integritet jest naša dosljednost našim principima i vrijednostima. To je ono što nas čini osobom povjerenja. Osoba koja nema integritet nije stabilna osoba i okreće se kako vjetar puše. Budući da nema svoje središte ne može stvoriti ni duboko zajedništvo sa drugima. Integritet koji oblikujemo u konačnici će izgraditi naš život. Stoga radite na integritetu i time ćete izgraditi stabilne temelje za kvalitetne odnose s drugim ljudima.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha