Kako “natjerati” muža da vas razumije?

Pričate mu, ali vidite da ne obraća pažnju. Čak ste mu rekli da imate nešto važno mu reći, ali njegov pogled govori da misli na nešto drugo. Optužujete ga kako vas nikad ne sluša. To njega razljuti i onda on počne vrištati na vas i slijedeće što znate – oboma vam je pun kofer onog drugog.

Postoji bolji način da komunicirate sa svojim mužem, a da ne upadnete u svađu svaki put kad želite da vas sasluša. Ne, nije ono što ste dosad vjerovatno već probali – da mu ništa ne pričate, jer nije vrijedno pošto vas on ionako neće čuti.

Umjesto toga, probajte da primjenite ovih pet savjeta koji su rezultat studije koju su sproveli psiholozi s univerziteta Vanderbilt University :

1. Ne pričajte s njim kad je zauzet

Ako je njegova koncentacija na nekom poslu, oko automobile, kućnih majstorija ili jednostavno samo gleda sport na TV, to nije dobro vrijeme. Možda će vam reći da je u redu da mu nešto kažete ili da vas može slušati bez gledanja u vas, ali on to radi samo da biste prestali da mu zvocate kako nikad nije spreman na razgovor.

2. Pitajte ga kad može da vam posveti pažnju

Kažite mu da imate nešto važno pričati s njim i da vam treba njegova nepodjeljena pažnja. Onda se udaljite i pustite ga da dođe vama. Ako zaboravi, podsjetite ga, ali nemojte to da radite napadno, jer će vas „zbrzati”.

3. Ne napadajte prvi

Ako imate neki problem koji mu želite reći, ne počinjite sa „Baš si me naljutio”, jer će se on smjesta „ugasiti”. To znači da neće čuti ništa što ćete reći poslije toga o razlozima svoje uznemirenosti. Počnite razgovor time da vas je neka situacija iznervirala. Vidjet ćete koliko je manja vjerovatnost da će zauzeti odbrambeni položaj i koliko će postati otvoreniji za razgovor.

4. Pitajte ga da li vas prati

Muškarci i žene ne komuniciraju na isti način. Muškarci će vam ispričati priču sa što je moguće manje detalja, dok žene vole da sve prepričaju slikovito.
Iz tog razloga, možda ćete morati provjeriti s njim da li može pratiti vaš tok misli i da li, eventualno, ima neko potpitanje.

5. Pokažite mu da cjenite njegovu pažnju

Muškarci vole pohvale. Ako vas pažljivo sluša i sretni ste zbog njegove pažnje, recite mu to. Što bolje istaknete što očekujete od njega kad zatražite da vas sasluša, to će on prije znati što da radi slijedeći put.

Komunikacija je dvosmjerna ulica .

I dok vi želite da on obrati pažnju na vas, on također želi da vi obratite pažnju na njega. Ako ima nešto da vam kaže, ne skačite sa zaključcima prije nego što ste mu dali šansu da vam kaže što želi. Pustite ga da priča, a onda ga pitajte kako se osjeća.

Nikada nemojte pretpostavljati što pokušava kazati ili što “u stvari” misli dok vam se obraća. Shvatite to što vam je rekao upravo tako kako je rekao. Imat će osjećaj da ga pažljivo pratite i da ga čujete.

Izvor; www.psiholog.ba

Prijatelj vašeg uspjeha