Kako odgajati dijete da ne postane razmaženo?

1. Budi uvijek dobar primjer. Naša djeca promatraju naš životni stil svaki dan. Zauvijek su prošla vremena: »učini ono što ja kažem, a ne ono što ja činim«.

2. Pokaži svaki dan obilje ljubavi, pohvala i pažnje. Riječi kao: »zlato ja te volim!« su potrebne i njih se pamti.

3. Dosljednost je krajnje važna. Ne možemo govoriti danas DA, a sutra NE. Ako je pravilo: »ne skakati po kauču«, onda to pravilo vrijedi svaki dan.

4. Kad se u obitelji uvedu neka pravila, djeci treba objasniti što se smije činiti u životu, a što ne. Takva pravila treba i provesti u život.

5. Isprašiti kome koji puta stražnjicu, prihvatljivo je sredstvo, koje će pomoći da malo dijete poštuje postav­ljena pravila. Ali to se nikad ne smije činiti u ljutnji. Mnogi psiholozi i odgojitelji smatraju daje to kod starije djece štetno. Za stariju djecu koristi druge načine kaž­njavanja. Čim mogu razumjeti što hoćeš, uzdrži se od »isprašivanja«.

6. Kažnjavanje je katkada potrebno da se postavljena pravila provedu u život. Uspješne kazne mogu biti npr. privremena uskrata gledanja televizije, vožnje biciklom, uskrata džeparca, korištenja obiteljskog auta i slično.

7. Sasvim je u redu reći NE. NE može značiti: »ja se za tebe brinem«, »ja ti hoću pomoći«, i čak, »ja te volim«. Roditelji koji se usuđuju reći »ne« jesu hrabri. Mnogo je puta lakše reći »da«, i možda još dodati, »učini što hoćeš, samo me ne smetaj!«

8. Majke i očevi koji na razne načine rade zajedno sa svojom djecom općenito imaju manje razmažene sinove i kćeri.

9. Naučiti djecu dobrom ponašanju pomaže da ne dođe do toga da djeca budu razmažena. Reći »hvala«, »žao mi je«, »oprostite« jest još uvijek »moderno«. I pisanje pohvalnih poruka djeci, učiti djecu zahvalnosti i da poš­tuju brižljivost drugih.

10. Roditelji koji vode razgovore o skrbi za druge ljude (ne samo za sebe) unapređuju osjećaj razumi­jevanja i poštovanja prema drugima.

A. i Y. Murphy

Prijatelj vašeg uspjeha