KAKO ODGOJITI DIJETE?

Odgoj djeteta je najveća, ali i najteža zadaća u životu jedne osobe. Postoje pravila kako bi trebalo usmjeriti dijete prema životu još od njegove najranije dobi. To nije lak zadatak, ali pravi roditelj bi trebao sa zadovoljstvom usmjeravati dijete na pravi put.

1. Budite jasni i ne mjenjajte svoje mišljenje kada je jednom izrečeno

Ako imate svoj jasan stav dijete će od vas učiti od najmanjih nogu da je vrlo važno stajati iza svoje riječi. Osim toga vama će biti lakše jer će ono shvaćati da roditelj misli ozbiljno i da mu se neće isplatiti zahtjevati ono što ne može dobiti. Sa time ga učite koliko je važno imati svoje „ja“ i biti čvrst u svojim odlukama.

2. Nagrađivanje kada je to zasluženo

Kada dijete napravi nešto dobro ili je bilo poslušno, vrlo je važno da osjeti koliko je bitno biti dobar. Jedan od načina da mu to približite jest nagrada koja može biti u obliku neke željene igračke ili da mu se ispuni nekakva želja, poput odlaska u park, igraonicu ili tako nešto. Sa time ga potičete na dobra djela ili na poslušnost prema vama. Nagrada je važna i za daljnje odrastanje kao i za veselje vašeg djeteta, tada će se ono osjećati ponosno na sebe, što je vrlo važno za njegovo zadovoljstvo.

3. Strogoća ali do određene granice

Ako dijete učini nešto krivo, nemojte vikati na njega ili još gore, upotrebljavati fizičko nasilje nad njim. Makar to bio i lagani udarac po guzi, nije način za nešto postići. Ono može iz toga jedino dobiti strahopoštovanje prema vama, ali nikako i poštovanje. Sve što će naučiti iz toga jest kako biti nasilan, i to da je nasilje rješenje problema. Smatram da vam to nije cilj i da ne želite odgojiti budućeg nasilnika koji će stvarati probleme gdje god bude prilike za to. Način za rješiti problem koji imate sa djetetom je razgovor. Prije svega primjenite savjet gore naveden, da budete dovoljno jasni. Pričajte sa njime o razlozima koji su loši zbog njegovog neposluha, dajte mu primjere i posljedice određenog negativnog ponašanja i budite uporni, ponavljajte to iz dana u dan. Ako i tada neće biti rezultati tada vam je potrebna stručna pomoć i nemojte se ustručavati da je potražite. I to je jedan od uloga za sretnu budućnost vašeg djeteta.

4. Recite NE nerealnim zahtjevima

Nikako nemojte razmaziti svoje dijete- za vašu dobrobit, ali i ono važnije za njegovu. Ono treba znati gdje su granice vašeg popuštanja jer vi ste ti koji odlučujete,a ne ono. Ako razmaženo plače kada ne dobije što želi sjetite se da, ako popustite samo trenutno, smrsili ste situaciju. Sljedeći puta biti će još gore, jer ono će znati da plačem dobije što želi. Zahtjevi će biti sve veći i ono će početi manipulirati sa vama. U tom slučaju vi niste ti koji odlučujete, već to postaje upravo ono. To nikako nije dobro jer znate i sami da dijete ne može i nebi smjelo donašati odluke umjesto vas. Osim toga s time ste ga naučili jedino to da sve može dobiti, što nije realno za njegovu budućnost. Kada odraste biti će mu teže jer ga život neće maziti tako kako ga mazite vi. Neće se moći prilagoditi problemima kao niti ljudima. Sve to donosi sa sobom težak život razmažene osobe koja mora pod svaku cijenu dobiti ono što želi. Mislim da takvu budućnost ne želite svom djetetu.

5. Pažnja i ljubav

To je nešto najvažnije što bi trebali dati svome djetetu, ali i naučiti ga da zna to i pružiti. Sigurno ne želite da jednoga dana postane bezosjećajno biće koje neće htjeti ali niti znati pokazivati svoje emocije. Ljubav koju mu pružate uči ga nečemu lijepome i vrlo je bitna za njegovo zdravo odrastanje u kvalitetnu i toplu osobu koja će znati pružiti pažnju i sva što ide uz to. Toplina koju mu dajete grije ne samo njegovo srce već i njegovo zadovoljstvo. Ljubav koja će vam tada biti uzvraćena nešto je najljepše što čovjek može osjetiti u cijelom svom životu.

Prijatelj vašeg uspjeha