Kako ostvariti bolje odnose s drugim ljudima?

1. Gradite vlastito samopouzdanje

Da biste mogli biti u dobrim odnosima prema drugima morate prije toga biti u dobrim odnosima prema samima sebi. Stoga budite pozitvna osoba i pronađite u sebi vrijednost. Svaki negativni osjećaj jest prilika da razmotrite neku šansu. Vjerujte u sebe jer se iza toga stava nalazi cijelo vaše samopouzdanje.

2. Stvorite kod drugih osjećaj da su važni

Ako drugi ne vjeruju u sebe vi morate vjerovati u njih. Morate im pokazati da vam znače. To možete učiniti primjećujući njihove pozitivne osobine. Stvarajući osjećaj njihove važnosti stvarate duboku međusobnu vezu. To dakako znači da ćete biti pažljivi s kritikom ali i ne previše štedljivi na pohvalama.

3. Trudite se razumijeti i voljeti prije svega

Svatko od nas želi biti prihvaćen. No to jednako žele i drugi. Stoga pođite od obrnutog redosljeda. Umjesto da tražite prihvaćanje, prihvatite prvi. Iznenadit ćete se koje će rezultate ta metoda donjeti. Potreba da budemo shvaćeni i potreba da budemo voljeni dvije su os­novne potrebe koje proizlaze iz naše duhovne prirode. Jednom kada ih zadovoljite dobili ste povjerenje drugoga.

4. Razvijte vještine komuniciranja

Komunikacija je znanost kao i ostale znanosti. Koliko god bili otvorena osoba ipak će vam mnogo lakše biti kada upoznate načela komuniciranja. To su pravila koja je tijekom tisućljeća ljudski rod prihvatio kao temelje zdravih odnosa. Stoga čitajte knjige, pohađajte seminare jer ne postoji područje na kojem se ti rezultati neće odra­ziti.

5. Sposobnost opraštanja

Nerealno je očekivati da nikada neće doći do smetnje i povrede u odnosima. No to nisu razlozi prekidanja toga odnosa već prilika da se komunikacijska veza pročisti. Najbolji pročišćivač odnosa jest opraštanje. Ono je prekidanje začaranog kruga osvete i mrženje. Raz­vijte sposobnost opraštanja jer je ona jedna od temeljnih sposobnosti zdravog i stabilnog života.

6. Naučite slušati

Iako se čini nešto posve prirodno slušanje je jedna od najsloženijih aktivnosti. Iako često slušamo drugoga mi ga ne čujemo zato jer slušamo površno i selektivno, odnosno slušamo samo ono što nama odgovora. Potrebno je slušati empatijski, sa željom da se sh­vati drugoga. Čovjek se treba otvoriti drugome i dopustiti da ga drugi obogati onim što jest jer tako i mi postajemo nešto novo.

7. Budite voljni promijeniti se

Iako je čovjek biće promjene teško mu se odlučiti na bilo kak­vu promjenu. Ova knjiga je prije svega niz poziva na promjenu koja ne znači samo jedan čin već cjeloviti proces. Promjena dakle boli jer čovjek treba uništiti ono što jest i da bi postao ono što može biti. No upravo je u tome rast i razvoj. Želja za promjenom može mnogo napraviti no samo ako je prati dosljednost i kontinuiran rad. Čovjek treba prilagoditi svoj stav i vidjet će kako će svaka promjena odvesti do jedne nove kvalitete.

8.  Budite voljni priznati svoje pogreške

Ljudski je griješiti. Potrebna je velika unutarnja snaga da bi čovjek priznao svoje pogreške. Ljudi ponekad imaju tako veliki ego koji će sve učiniti samo da ne prizna svoju pogrešku. Upravo je to jedna od najvećih zapreka kvalitenih odnosa i osobnog rasta. Shva­tite da priznavanjem pogreške ništa ne gubite već štoviše na taj način dobivate novu sliku svijeta i života.

9.  Doživljavajte odnos kao mogućnost za davanje

Mnogi doživljavaju odnos samo kroz relaciju primanja, odnos­no sagledavanja onoga što mogu dobiti od drugoga, no upravo je to pogrešna percepcija odnosa. Takav odnos nema dugoročnu pers­pektivu. Odnos treba sagledavati u njegovoj cjelovitosti odnosno kroz relaciju primanja i davanja. To znači usmjeriti se na ono što možemo dati a ne samo ono što možemo primiti. Bilo da se radi o vremenu, sposobnostima, vrijednostima ili bilo čemu drugome sve nam je to darovano da obogatimo jedni druge.

10. Imajte vlastiti integritet

Integritet jest naša dosljednost našim principima i vrijednos­tima. Osoba koja nema integritet nema svoje središte i okreće se kako vjetar puše. Budući da nema svoje ishodište ne može onda ni stvoriti zajedništvo sa drugim. Naš integritet će postati ono što stvorimo od sebe. Stoga radite na integitetu i time ćete sebe učiniti primljivima za druge.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Uspjeh i smisao. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE.

Prijatelj vašeg uspjeha