Kako podići emocionalnu energiju?

Osjećaj praznine i besciljnosti vrlo je čest kada nas svakodnevni život i rutina “pregaze”. Osjećate se iscrpljeno, no, doduše, ne toliko fizički, već emocionalno? Nudimo nekoliko savjeta kako da podignete svoju emocionalnu energiju i vratite entuzijazam u život.

Posvetite se sebi i svojim željama te prestanite udovoljavati drugima. Razmislite koje stvari vas čine sretnima i zadovoljnima te ih počnite činiti. Pri tome, ne razmišljajte previše o mišljenju drugih jer uvijek će netko imati nerazumijevanja za vaše akcije. Sagledajte svoju sadašnju poziciju i razmislite o promjenama. Ako vam “guše” roditelji ili veza u kojoj ste, odselite se ili prekinite odnos. Razmislite zašto ste do sada izbjegavali te korake, te se ohrabrite na njih, jer život donosi uvijek nove izazove.

Također, razmislite o okolini u kojoj se nalazite, počevši od radnog mjesta, prijatelja. Kako ona utječe na vas? Okružite se pozitivnim ljudima, ljudima koji vas bodre, razveseljavaju i “crpite” energiju iz njih. To će vam podići samopouzdanje i dati vam potrebnu hrabrost za određene promjene.

Napravite planove. Primjerice, planirajte putovanje ili preuređenje stana. To vam daje razlog da ujutro ustanete iz kreveta, određeni “motor” koji će vas voditi do tog određenog događaja. A kada vam postane teško, samo pomislite kako će vam biti u preuređenom stanu, u koji ćete pozvati prijatelje na večeru ili kako ćete uživati u hrani, običajima i upoznavanju novih ljudi na svojem putovanju.

Fokusirajte se na sadašnjost jer svakome je onako kako si napravi. Svatko je tvorac vlastite sreće i ima kormilo u rukama. Stoga, prestanite razmišljati “što bi bilo, kad bi bilo” i krenite u nove podvige. Jer, život je avantura.

Marta Alić, prof, Izvor: www.inoptimum.com

Prijatelj vašeg uspjeha