Kako popraviti narušeni odnos?

“Komunikacijske vještine, koliko god istančane, ne mogu biti zamjena za iskrenost, brižnost i razumijevanje. Ali, mogu nam pomoći izraziti te značajke uspješnije nego što su mnogi od nas do sada bili sposobni” rekao je Robert Bolton.

1. Okrenite poteškoću u odnosu u priliku

Na različite načine gledamo na teškoće i probleme koje nam se događaju u odnosima. Neki ih jednostavno shvaćaju kao napad na sebe te odbijaju nastaviti odnos. Drugi naime u njima vide prilike koje im pomažu izgraditi odnos ispočetka. Pretvorite svaku poteškoću i problem u priliku, i osigurat ćete trajnost i kvalitetu vašeg odnosa.

2. Priznajte odmah kada ste u krivu

Uvrede nanesene drugome su rane koje razaraju zdravi odnos. Negirati te rane znači ostaviti mogućnost da se bolesno tkivo širi. Na taj način svo dotadašnje povjerenje i poštivanje blijedi. Uvredu koju ste nanjeli drugome priznajte što ranije da biste što prije ozdravili vaš odnos. Bez iskrenosti i prizanja nema puta prema napijed.

3. Iznenađujte malim znakovima pažnje

Svaki puta kada idete u trgovinu uzmite neke sit­nice koje vas ne koštaju mnogo. Razvijte naviku da te sitnice darujete svojim bližnjima. Odnos je proces koji raste, razvija se i traje. Mali znak pažnje neizmjerno je veliki faktor u izgradnji kvalitetnog odnosa. Njime ćete pokazati da vam je do drugog doista stalo, a i vaš će se odnos ponovno produbiti.

4. Stavite se u kožu drugoga

Možda ne razumijete zašto drugi čine to što čine, zašto se prema vama ponašaju tako kako se ponašaju, te ih se zbog toga ne trudite ni prihvatiti. Jedan je način kako ćete uspjeti u razumijevanju drugoga. Stavite se u njihovu kožu, gledajte na vaš odnos iz njihovog kuta, živite njihovim načinom života, i shvatit ćete zašto drugi čini to što čini. Tada će vam međusobne prepreke postati doista manje.

5. Planirajte zajedništvo

Čudimo se zašto se ponekad ljudi osjećaju tako otuđeni jedni od drugih, no razlog je jednostavan, nisu zajedno, ne planiraju trenutke kada kada će biti zajedno. Susret se ne može dogoditi sam od sebe, morate ga htjeti, morate ga isplanirati. Nazovite drugog, ne čekajući da on to učini prvi, pronađite ra­zloge, vrijeme, prostor i budite zajedno. Sve ostalo će doći samo od sebe.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha