KAKO PRESTATI PUŠITI

Odvikavanje od pušenja predstavlja pravi izazov. Gledano s medicinskog stajališta, ono što pušače čini ovisnima je nikotin, kemikalija koja se nalazi u cigaretama. Nikotin u ljudskim stanicama stvara receptore koji potražuju unos nikotina u organizam pa da bi ‘umirili’ te receptore kad se jednom stvore, ljudi puše. Iz tog razloga pušačima je iznimno teško prestati pušiti. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u odvikavanju.

1. Krenite polako! Smanjujte pušenje za cigaretu dnevno, dok ne dođete do nule. U tom procesu možda ćete se par dana zadržati na istom broju, no to je u redu, samo nemojte ponovno povećavati broj cigareta koje popušite dnevno.

2. Odaberite člana obitelji koji će vas svakodnevno podsjećati na vašu odluku o prestanku pušenja.

3. Surfajte Internetom u potrazi za informacijama o štetnosti pušenja te o prestanku pušenja. To će smanjiti vašu podsvjesnu želju da zapalite cigaretu.

4. Označite na kalendaru broj cigareta koji dnevno pušite da biste mogli pratiti napredak te dobiti poticaj za dalje.

5. Nikotinske žvakaće i flasteri mogu pomoći kod odvikavanja od pušenja, jer zadovoljavaju nikotinske receptore, bez da pritom udišete štetne tvari.

6. Ako ništa drugo ne funkcionira, posjetite svog liječnika. Postoje lijekovi koje vam može propisati, a pomažu pri odvikavanju od pušenja.

 

Prijatelj vašeg uspjeha