KAKO REDUCIRATI STRES – 1.DIO

60-80% nesreća na poslu uzrokovano je zbog stresa
90% svih bolesti je uzrokovano stresom
60-90% posjeta doktoru je uzrokovano stresom

Jednostavnim rječnikom – stres je skup. Veoma skup. Plaćate ga u obliku manjka energije, bolesti, čestih posjeta doktoru, a ponekad i eskapizmom.

Jedna od najbitnijih stvari koje možete učiniti za sebe (novčano i zdravstveno) jest pronaći način kako reducirati Vašu svakodnevnu razinu stresa. Neki od načina:

1. Vježbanje
Jako malo stvari Vam može pomoći kao odlazak u prirodu (ili dvoranu) na treniranje. Unesite sve svoje frustracije kroz žustro hodanje ili dizanjem utega. Budite svjesni napetosti koju držite u sebi i vježbanjem je postepeno transformirajte. Krajnji rezultat je da ćete ostati bez daha, ali i bez velikog komada stresa u Vama. A usput ćete imati i ljepše tijelo.
Učinite to sada!
Idite na šetnju od 30 minuta. Dok ste vani, promatrajte svijet oko sebe. Ukoliko razmišljate o uzrocima Vašeg stresa, to je u redu. Malo ubrzajte korak.

2. Odredite i zapišite Vaše vrijednosti i ciljeve

Kako Vam to može pomoći? Moći ćete sagledati manje stresne situacije kroz veći kontekst onoga što Vam je uistinu bitno i za što uistinu radite. Ne radite zato da zadovoljite svog šefa – to je samo nekoliko koraka dalje od puta prema Vašim većim ciljevima i vrijednostima koje imate.
Učinite to sada! Otvorite program za pisanje teksta i zapišite pet stvari koje najviše cijenite u svome životu. Svakoj od tih stvari pripišite jedan cilj koji je s njom povezan. Razmislite malo o tome i kasnije se vratite listi da je revidirate.

3. Naspavajte se
Kada ste nenaspavani podložni ste stresu. Strpljenje Vam je na niskoj razini i razmišljate sporije. Stvari koje su prije bile lagane se sada čine iznimno teškima, ali očekivanja Vaših poslodavaca nisu nimalo niža. Možete sve to eliminirati tako da se dobro naspavate.
Učinite to sada! Ne, nemojte zaspati za radnim stolom. Umjesto toga, idite danas ranije na spavanje. Dopustite svome bioritmu da Vas samo probudi umjesto alarma. Započnite svoj dan s tušem i doručkom i primijetite razliku.

Izvor: Honorarni-posao.com

Prijatelj vašeg uspjeha