Kako steći prijatelje i utjecati na druge ljude?

Dale Carnegie, autor je bestselera koji je prodan u više od 30 milijuna primjeraka i još uvijek se prodaje širom svijeta. Putem svoje knjige  ponudio je dobre savjete kako steći prijatelje i kako  imati što bolje odnose sa ljudima kojima smo okruženi. Mada je knjiga pisana dosta davno, smjernice i savjeti koji se u njoj mogu naći sasvim su primjenjivi i na današnje vrijeme.

– Ne kritizirajte, ne osuđujte, i nemoj propovijedati. Ponekad je ovo teško izbjeći, ali u biti, nitko ne voli da ga se prosuđuje i kritizira i to vam sigurno neće pomoći da steknete prijatelje!

– Dajte ljudima osjećaj da su važni – pohvalite ih kada god to zaslužuju. Ako primijetite nešto interesantno, lijepo i vrijedno na osobi, istaknite te karakteristike u vidu pohvale. Svaki čovjek posjeduje određene, hvale vrijedne, osobine.

– Zainteresirajte druge ljude za sebe, tako što ćete im se predstaviti na način koji je zanimljiv i drugim ljudima.

– Budite iskreno zainteresirani za druge ljude.

– Najjednostavniji način da ostavite dobar prvi utisak – smiješite se. Ovdje se, naravno misli na iskreni osmijeh i dobro raspoloženje u svakoj komunikaciji sa ljudima. Dobro raspoloženje je zarazno, i prenijet će se i na vašeg sugovornika.

– Zapamtite imena svojih sugovornika, i često ih oslovljavajte po imenu.

– Najlakši način da budete dobar sugovornik je da budete dobar slušalac. Ohrabrite druge ljude da pričaju o sebi.

– Dajte drugim ljudima osjećaj važnosti – i uradite to iskreno.

Dale Carnegie

Prijatelj vašeg uspjeha