Kako tražiti i dobiti ono što želite?

1. Recite sebi da nemate čega se plašiti osim samog straha.

Strah od kazne ili odbacivanja je osnovni razlog što se ljudi ne usuđuju da traže ono što žele. Prije nego što podnesete svoj zahtjev, podsetite sebe značaja onoga što zahtjevate.

2. Prije nego što pokušate prodati druge, pokušajte prodati sebe.

Samopouzdanje i odlučnost su osnovni preduvijeti za postizanje cilja. Ukoliko sami iskreno ne vjerujete da ćete uspjeti, i ne uradite dobar self-marketing, nećete daleko odmaći.

3. Sredite svoje misli.

Ne možete očekivati da postignete ono što želite ukoliko druga strana ne razumije vaš zahtjev, a to ne može ukoliko ga vi sami dobro ne razumijete, ne analizirate i ne obrazložite.

4. Kada tražite, tražite iz srca.

Nastupite entuzijastično, zadržite kontakt očima, ali istovremeno iskažite i poštovanje prema osobi s kojom razgovarate. Tako imate mnogo veće šanse za uspjeh.

5. Pripremite se se nositi sa otporom.

Čak i kada uradite sve kako treba, možete naići na neodobravanje. U tom slučaju, ostanite pristojni i dostojanstveni, nemojte gubiti živce ili se obeshrabriti. „Ne” ne mora da znači „Stop”, promatrajte to kao: „Ne, za sada”.

6. Naučite kazati „Hvala”.

Čak i kada ne dobijete ono što želite – zahvalite se. Zahvalnost će vašeg sugovornika ostaviti raspoloženim da vam neki drugi put da ono što želite.

FB BusinessAcademy, www.success.com

Prijatelj vašeg uspjeha