Kako do uspjeha: Savjeti osnivača Alibaba grupe Jacka Ma – 1.dio

Ako ste među onima koji se osjećaju obeshrabreno kada pogledaju na svoj profesionalni napredak ili financijsko stanje, pročitajte popis savjeta najbogatijeg Kineza i jednog od najvećih milijardera na svijetu, osnivača Alibaba Grupe Jacka Ma.

1. Priliku tražite nadaleko i naširoko – razmotrite sve mogućnosti, a u potrazi za potencijalnom prilikom zavirite pod svaki kamen i u svaki ugao.

2. Tretirajte svaku priliku kao otvorena vrata – nijedna šansa nije premala.

3. Tražite razumijevanje – ne samo trenutnog položaja, nego i onog kojem težite. Razmislite dobro što radite i šta treba poduzeti da bi došli do mjesta na kojem želite biti

4. Djelujte brzo – kad vam se ukaže prilika djelujte odmah!

5. Gledajte izvan vlastitih okolnosti – hrabrost i smjelost bitnije su za uspjeh od npr. mjesta u kojem ste odrasli

6. Kanalizirajte ambicije – usredotočite se na svoj cilj i idite prema njemu.

7. Budite odvažni.

8. Iskoristite prilike u mladosti.

9. Ujediniti svoj tim na putu prema zajedničkom cilju – ujedinite ih da stanu iza neke ideje ili misije i iskoristite njihovu pomoć

10. Učinite se zamjenjivim – ideje, vještine i pristup u koji vjerujete njegujte i kod osoba kojima vjerujete. Kada vi krenete dalje, njihovo vodstvo osigurat će nastavak uspjeha misije ili ideje.

11. Zaposlite one koji imaju bolje tehničke vještine od vas samih – radnici bi uvijek trebali biti tehnički stručnjaci.

12. Vodite s vizijom, upornošću i borbenošću – riječ je o veštinama koje su od vitalnog značaja za uspješno vođenje bilo koje kompanije. Vođa mora biti vizionar i vidjeti priliku gde je drugi ne vide.

13. Budite ustrajni – i u teškim vremenima ne odustajte od vaše vizije.

14. Stav je važniji od sposobnosti – kakva god da su vremena pred njima, uspješni lideri ostaju mirni i sigurni u svoju misiju.

15. Zdrav razum pri odlučivanju važniji je od sposobnosti – najuspješniji lideri nisu uvijek najpametniji i najkvalificiraniji na papiru. Međutim, okružuju se stručnjacima kojima se obraćaju kada trebaju savjet.

Izvor: Economy.rs

Prijatelj vašeg uspjeha