Kako žonglirati posao i obitelj – 7 korisnih savjeta

Nakon godinu dana porodiljnog dopusta vraćate se na posao. Većini je žena to posebno stresno razdoblje i teško se nose s balansiranjem različitih uloga – ulogom majke, zaposlenice, supruge. Je li moguće uskladiti obitelj i posao?

Mnogi moderni roditelji doživljavaju iste probleme. Obitelji s malom djecom danas se suočavaju s mnogim teškim odlukama. Rijetke su obitelji koje si mogu priuštiti samo jednu plaću pa su oba roditelja prisiljena raditi. Bez obzira na sustav koji uvelike olakšava roditeljske obaveze, mnogim su roditeljima udvostručene roditeljske obaveze. Žene, uz svoje tradicionalne obaveze, imaju sada i zaduženja na poslu. Muškarci se pak sve više i više uključuju u svakodnevni obiteljski život, ustaju noću, uče mijenjati pelene, dijele kućanske obaveze sa suprugama. Mnogi roditelji žive u zabludi da drugi bolje upravljaju svim tim obavezama i da su oni jedini koji to ne mogu. Tisuće je članaka napisano o organizaciji vremena, kao da će jedan sjajan kalendar ili planer riješiti sve probleme: vrijeme je da shvatite da jednostavno više ne možete sve činiti kako ste činili nekad i da teško možete biti sjajni u svakoj svojoj ulozi. To nije vaš poraz, nego jednostavna činjenica: ne možete biti na dva mjesta u isto vrijeme.

Evo nekoliko savjeta kako bolje žonglirati poslovnim i privatnim obavezama.

1. Odredite prioritete.

Prije donošenja odluka važno je da neko vrijeme provedete u razmišljanju o tome što radite. Ako je vaš raspored takav da jedva stižete sjesti i popiti kavu, teško je naći vremena za razmišljanje. Da biste odredili što je ključno obaviti sada, što može čekati, a što možete sasvim zaboraviti, morate pažljivo promotriti sve što trenutno radite i odrediti što je najvažnije. Razgovor s partnerom može biti koristan u tome.

2. Istražite mogućnosti.

Pogledajte sve što radite, broj sati koje na to trošite, druge odgovornosti koje ste preuzeli, zahtjevnost obiteljskog života i naravno, odgovornost prema djetetu. Pogledajte i svoj kućni budžet. Možete li nekako godinu ili dvije štedjeti? Jesu li vam dostupni drugi resursi? Važno je istražiti sve mogućnosti. Možete li vi ili partner promijeniti svoje poslovne obaveze ili smanjiti broj radnih sati? Možete li dio vremena raditi od kuće?

3. Podijelite teret.

U posljednjih 20 godina značajno se promijenilo muškarčevo sudjelovanje u obiteljskim obavezama. No, statistički gledano, broj sati koje zaposlena žena provodi na roditeljstvo i kućanske poslove i dalje značajno nadmašuje broj sati koje muškarci troše na iste zadatke. To ne znači nužno da su muškarci nezainteresirani ili lijeni. Mnogim ženama ideja dijeljenja obiteljskih obaveza ne pada lako. Možda se osjećaju ugroženo ili misle da neke svoje obaveze ne ispunjavaju dovoljno dobro. S druge strane, muškarci nevoljko prihvaćaju takve odgovornosti da se ne bi osjećali “nedovoljno dobrima”. Dobro pogledajte raspodjelu rada u svojoj obitelji. Možete li promijeniti odgovornosti? Možete li ravnomjernije podijeliti teret? Možete li donijeti neke prilagodbe koje bi vas oboje učinili zadovoljnijima?

4. Kombinirajte zadatke.

Mnogi vaši zadaci mogu se kombinirati. Šetnja s bebom (i partnerom?) nakon posla omogućit će vam neko zajednički provedeno vrijeme i priliku da se protegnete. Možete djetetu osigurati sigurno mjesto na podu, odakle vas može vidjeti dok spremate večeru. Zajedničko kupanje jedan je od načina na koji obitelji zajedno provode vrijeme.

5. Uživajte u kvalitetno provedenom vremenu.

Imajte na umu da je važno imati vrijeme u kojem ćete biti usredotočeni samo na bebu, sebe ili partnera. Bebe imaju vlastiti ritam i vlastiti način komunikacije. Da biste se povezali s bebom, morate prihvatiti njezin način komunikacije. Imajte na umu da od djece možete i mnogo naučiti.

6. Pojednostavnite sve.

Vaše dijete će samo jednom biti beba. Vaša će kuća dugo, dugo biti neuredna. Provedite vrijeme sa svojom bebom. Raščistite pod tako da možete leći na njega i igrati se s bebom. Pripremajte jednostavne, brze i hranjive obroke. Vaša beba ne treba stvari, ona treba vas. Vaša se beba za koju godinu neće sjećati one preskupe igračke koju ste joj darovali, ali će pamtiti svaki put kad ste se igrali s njome, posvetili joj pažnju, uživali u njenom društvu.

7. Upamtite – sve je u održavanju ravnoteže.

Mnogi roditelji vjerojatno nikada neće pronaći taj trenutak savršenstva u kojem osjećaju da savršeno vladaju svim obavezama koje imaju. Ako takav kaos prihvatite kao normalno stanje, bit će vam jednostavnije nositi se s njime. Ravnoteža nije nešto što ćete nužno pronaći – dovoljno je da težite tome. Jedan tjedan će vas obuzeti sjajne stvari na poslu pa će kuća biti posvemašnji nered. Sljedećeg tjedna ćete odlaziti s posla ranije da provedete više vremena s djetetom. Onda će doći tjedan intenzivnijeg druženja s prijateljima ili posvećivanja više pažnje svojim hobijima. Ravnoteža se ne događa preko noći – to je proces koji traje.

Izvor: www.roditelji.hr

Prijatelj vašeg uspjeha