Kakvi smo roditelji?

Prvi preduvjet za uspješno roditeljstvo je objektivniji uvid u svoje stvarno ponašanje prema djetetu. Pogrešno je smatrati da smo kao roditelj idealni i nepogrešivi, ispravni i savršeni…

Drugi preduvjet je pretvaranje uvjetne u bezuvjetnu ljubav.

Treći je preduvjet drukčije vrednovanje roditeljske uspješnosti. Uspješni je roditelj onaj koji je sve učinio da bi dijete bilo na svoj način i na svoju korist stvarno uspješno.

Četvrti preduvjet je prilagodba odgojiteljskih postupaka sebi i djetetu. Roditelj mora biti prirodan, originalan i autentičan u svom pristupu djetetu. U roditeljstvu je bitno da budu obje strane zadovoljne i sretne, a ne žrtve jedna drugoj.

Peti je preduvjet mudrost. To znači prilagodljivost u postupcima, maksimalna prilagodba prilikama i vremenu, znati «progledati kroz prste» kad je potrebno itd.

Šesti je preduvjet uvijek otvorena i kvalitetna komunikacija s djetetom. Djetetu treba kvalitetan, ljudski, iskreni, prijateljski razgovor s roditeljima,  a ne predavanja, propovjedi, prijetnje i «prijateljska uvjeravanja.»

Sedmi je preduvjet podnošljiv omjer zadovoljstva i nezadovoljstva, uživanja i odricanja, strogoće i blagosti. Djetetu treba omogućiti dovoljno zadovoljstva ali ga naučiti i podnijeti nezadovoljstvo.

Osmi je preduvjet obnavljanje roditeljskog energetskog potencijala. Roditelj mora misliti i na sebe a ne samo na dijete. Iscrpljeni roditelj je loš roditelj, nesretni roditelj teško može usrećiti svoje dijete.

Deveti je preduvjet održavanje kvalitetnih odnosa s djetetom. Mnogi roditelji zatvaraju oči pred činjenicom samo prividno dobrih odnosa s djetetom. Ne usude se pogledati dublje i razgovarati otvorenije što se zapravo događa između njih i djeteta. Iza kulisa «sretne obitelji» često se nalaze neugodne tragedije i komedije.

Pavao Brajša

Prijatelj vašeg uspjeha