Kakvu budućnost želite svome djetetu?

Neki je otac jednom posjetio svog prijatelja iz školskih dana koji je postao rektor sveučilišta. Htio je iskoristiti njegov utjecaj ili barem njegovo bogato iskustvo u korist svoga sina. Želio je da sin što prije završi studij te da se zaposli i osamostali.

Upitao ga je, zar ne bi za njegova sina mogao upotrijebiti neki brži postupak u situaciju naobrazbe i što bržeg osposobljavanja za životno zvanje. Rektor se malo zamislio, a onda rekao: “Znaš, dragi prijatelju, sve ovisi o tome što želiš učiniti od svog sina: hrast ili bundevu. Ako želiš da bude hrast, tada mora rasti barem petnaest godina, a ne samo deset, ili ako želiš da bude bundeva, to možeš postići i za nekoliko mjeseci. Sve ovisi o tome!

Ova nas priča najbolje suočava sa nama samima kada je u pitanju naša roditeljska uloga. Svi bismo mi željeli davati manje a dobiti više. Roditeljstvo je jedna od najtežih životnih zadaća danih čovjeku. Ono nije poput matematike u kojom možeš precizno odrediti što želiš dobiti. Iako mnogi roditeljstvo prije svega shvaćaju kao rad na djetetu, ono je mnogo više rad na samome sebi. Često je puta roditelj onaj koji je bliži želji za prečicama u životu i rastu svoga djeteta, nego što je to samo njegovo dijete. No život je područje u kojem nema prečica i kraćih puteva. Zašto onda ne poželite da vaše dijete preskoči godine života a ne svoje sazrijevanje u godinama. Jednostavno to je nemoguće i zato tu pomisao morate posve izbiti iz glave.

Siguran sam da svatko od vas želi da njegovo dijete usvoji mnoge univerzalne životne vrijednosti poput pravednosti, poštenja, altruizma, iskrenosti i mnoge druge. Pitajte se stoga možete li mu dati nešto što saminemate? Poznat je onaj slučaj kako je otac učio sina da ne laže. Kada su telefonom oca nazvali radi nekakvih obaveza na poslu samo je poručio sinu da im kaže da on nije kući. Takvim primjera u ima tisuće.

Mi svojim primjerom govorimo mnogo više nego svojim riječima. Stoga da bi se bilo što vrijedno i važno usvojilo potrebno je vrijeme i predanost. Kao što dobar pijanist dnevno vježba nekoliko sati, jednako tako da bismo postali dobar čovjek moramo cijeloga dana prakticirati izabrane vrijednosti. Znanje se relativno lako može steći ali  put do vrijednosti je mnogo zahtjevniji jer traži cjelovitog čovjeka. Stoga se svaki roditelj treba zapitati što doista želi. Ako želite imati osobu koja će biti osoba povjerenja, ustrajnosti, hrabrosti, požrtvovnosti morate biti sami spremni prijeći taj put. Jednom kada se odlučite poći na takav put vidjet ćete kako će i vaše dijete automatski krenuti za vama. To nije put brzine već put ustrajnosti i temeljitosti. Zato sami recite želite li imati hrast i bundevu? Kada jednom odgovorite na to pitanje sve se u vašem životu mijenja. Budite spremni na to jer taj put doista traje ali zato nakon njega dobivate rezultate koje doista želite. Sretno!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha