Ključ slobode je vjerovati da vaš život može biti drugačiji i učiniti da on to i bude!

Puno je otrova u našem životu, i često je mnogo više onih mentalnih i emocionalnih, otrova na koje ponekad ne obraćamo toliku pažnju kao na one vidljive i fizičke.

Izbacite jednom sve te otrove iz života. Iako na pravi pogled ne izgledaju tako ubitačno dugoročno će vas stajati glave. Ponekad se čini da nema ništa opasnog u tome da nekome nešto zamjerate, da ste na nekoga zavidni, da nekome ne možete nešto oprostiti, da vam se neka osoba koja vas je povrijedila neprestano mota po glavi. Svane jutro, prođe dan i dođe večer ali iz glave ne izlaze misli koje vas vode u tom negativnom pravcu. Pitanje je samo dokle tako i kakvim posljedicama za vas?

Kao što male stvari raduju srce i čine vas sretnim u životu jednako tako te iste naizgled male stvari truju i donose nesreću. Ponekad se čini lako napraviti neki rez u životu, otići iz jedne kuće, jednog ambijenta, promijeniti posao, napustiti neku osobu, ostaviti se okružja u kojem smo stradali ali što je sa svijetom u našoj glavi, što je sa mislima koje nam se neprestano roje i vraćaju nas u začarani krug uvijek istih poraza.

Ključ slobode je vjerovati da možete, da se možete osloboditi misli ukoliko to želite, da možete utjecati na svoje osjećaje ukoliko u svojoj glavi promijenite ploču i posložite drugačije stvari. Lako se obračunati s neprijateljima oko sebe, treba se jednom obračunati s onima u našoj glavi. Treba se jednom odmaknuti od osjećaja krivnje, strahova koje smo sami sebi stvorili, potrebe da nekome nešto dokazujemo, razmišljanja što će drugi reći, jadikovanja koja nas uvijek vrte u isti začarani krug.

Treba jednom izbaciti sve te otrove iz života. Nema smisla tolerirati polagano ubijanje samo zato što ne stvara fizičku bol, samo zato što smo s njime upali u neki životni “status quo” s kojim ne idemo ni natrag, ni naprijed. Ne možete li sve gledati kao čaroliju nemojte sve gledati ni kao katastrofu.  Imate pravo odmaknuti se od života kojega ne zaslužujete postavljajući drugačije kriterije i vodeći se drugačijim prioritetima. Taj proces započinje u našoj glavi. Ključ slobode je vjerovati da vaš život može biti drugačiji i učiniti da on to i bude.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha