Ključ uspjeha je kontrola nad navikama

Naš život nije ništa drugo nego ono što stalno činimo, a to su naše navike. Kada malo promotrite svoj svakodnevni život primjetit ćete da on nije ništa drugo nego zbir različitih navika.

Kod većina nas jutarnji ritauli vezani uz ustajanje i pripremu za posao uvijek su isti. Način na koji se odnosimo prema kolegama na poslu i kako obaljamo svoj posao uvijek je isti. Ono što činimo nakon svoga posla uglavnom je isto. Način na koji se odnosimo prema drugim ljudima i članovima svoje obitelji uvijek je isti. To je naš život.

Kada pogledate na živote uspješnih ljudi ono što vas kod njih najviše fascinira jest plod njihovih navika. S druge strane kada vidite različite ovisnike i sažaljevate način njihovog života ništa vas toliko kod njih ne vodi sažaljenju kao njihove navike. Navike su dakle ono što nas podiže i ono što nas upropaštava. Navike su ono što naš život čini uzbudljivim ili što naš život čini beživotnim trajanjem. Sve je dakle na njima.

Zreli čovjek sposoban je preispitati svoje navike, pozitivne i negativne. On ne mora svoje navike javno obznaniti drugima ali ih mora sam biti svjestan. Uzmite zato malo vremena i razmislite o svima njima. Život nije ništa drugo nego matematika, razlika između pozitivnih i negativnih navika. Ta razlika vam govori dali vaš život ide naprijed, stoji u mjestu, ili je zapravo povratak natrag. One navike koje su u većini određuju taj smjer –  a vi to dopuštate.

Svi ćemo se složiti kako je navike tešto mijenjati. No što je gore? Svoj život unatrag gledati s kajanjem ili svaki dan malo zapeti pa napraviti neki mali pomak? Vaš život ne određuje lakoća ili težina, već ono što je važno i ono što nije važno. Koliko ste se danas spremni baviti bitnim stvarima da biste ostatak života živjeli okruženi željenim stvarima? U konačnici ne postoje velike promjene, postoje samo sadašnje promjene. Ono što činite danas i sada, određuje vašu naviku. Ono što je vaša navika to je vaš život.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha