Koga uništava naša ljutnja? Osobu na koju smo ljuti?

Koga uništava naša ljutnja? Osobu na koju smo ljuti?

Prevrčući po glavi misli ljutnje postajemo žrtva samoga sebe. Sebe držimo kao taoca osjećaja koji nam apsolutno ničemu ne služi, a imamo mnogućnost osloboditi ga se ako želimo.  Misli preuveličavanja i prenapuhvanja pojedinog događaja dovode nas u pat poziciju da ne možemo niti naprijed, niti natrag, napeto tijelo više nije ni za što a misli daleko od svake sabranosti i koncentracije.

Ljutnja je jedna od naših najdestruktivnijih emocija koja se hrani našom životnom energijom koju smo mogli upotrijebiti negdje drugdje. Tony Robbins je jednom rekao da kada se ljutimo više od 30 sekundi, ostaci te emocije ostaju u tijelu još 5 sati. A što je sa svim onim satima koje provedemo u ljutnji na neku osobu ili jednostavno radi toga što se stvari nisu odvile onako kako smo očekivali? Što je sa svim onim danima u kojima održavamo ljutnju u sebi samo zato što nismo sposobni oduprijeti joj se?

Ako je unutarnji mir jedna od najvećih vrijednosti kojoj tijekom života težimo, onda je ljutnja nešto što najviše trebamo izbjegavati. Ako mislimo da je problem ljutnje problem koji se nalazi u drugoj osobi varamo se, taj problem je u nama, u našem umu. Stoga bi jedan od osnovnih čovjekovih ciljeva trebao biti upravljanje ljutnjom. Mi možemo kontrolirati naše rekacije. Naša svijest i sloboda temelj su toga. Što smo kao osobe iznutra jači, svjesniji i slobodniji imamo veću sposobnost njihovog kontroliranja.

Kroz život ulažemo u dvije stvari, ili jačamo svoj ego ili njegujemo dušu. Jačajući ego postajemo skloniji ljutnji jer život u nepravednom svijetu ne možemo s mirom gledati te postajemo ogorčeni na svaku povredu koliko god ona malena ili velika bila. Njegujući dušu shvaćamo svoj mir kao vrijednost koja se ne prodaje po jeftinoj cijeni i zato se ne obaziremo na stvari koje bi nam je mogle lako uzeti. Živimo životu usprkos nepravdama i povredama jer unutar sebe imamo nešto što je jače od ovoga vani.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha