Koliko je bitan stav?

„Možete biti sve što poželite“ česta je izreka s kojom nas odgajaju. No, koliko je ona istinita? Svi imamo potencijala za velika postignuća u životu, a često ih ne ispunjavamo. Što zbog lijenosti, društvenih okolnosti ili, jednostavno, nemotiviranosti, često odabiremo lakši put i odustajemo.

Za sve što radimo u životu važan je stav. On određuje buduća događanja u životu.  Ako u nešto ulazite s negativnim stavom i razmišljanjima, veća je vjerojatnost da će se nešto negativno i dogoditi, budući da podsvjesno djelujete u tom smjeru.

Stav je relativno trajna kategorija koja je određena našim svjetonazorom i poimanjem svijeta, no nije nepromjenjiva. Stoga, ako ste nesretni i nezadovoljni u životu već neko vrijeme, možda je vrijeme da preispitate svoje stavove i način na koji poimate svijet i sebe unutar njega.

Pozitivan i optimističan stav je često put ka rješenju mnogih problema jer ako ne očekujete probleme, manje ćete ih iskusiti, a ako se i dogode, lakše ćete naći rješenje. Također, više ćete doživjeti zadovoljstava u životu jer nećete biti „sputani“ negativnim mislima.

Na naše stavove utječu svakodnevno drugi ljudi i mediji. Na njih ne možemo utjecati, ali možemo utjecati na sebe i svoje raspoloženje. Važno je kako ragiramo na te podražaje jer nitko ne može utjecati na nas ako mu mi sami to ne dopustimo.

Jednako tako, nitko ne može kontrolirati naše misli. Kada vas netko naljuti ili postanete nervozni zbog nekoga ili nečega, sjetite se da vam to šteti te da time netko ili nešto preuzima kontrolu nad vama. Stoga, opustite se. Rješenja uvijek ima. Ponekad samo treba pogledati stvari iz druge perspektive.

Ako ne nađete rješenje i ako se i dalje osjećate loše, nezadovoljni i frustrirani, razmislite o svojim stavovima i razmišljanja. Jer ako vam dosadašnji stav ne pomaže, onda on radi protiv vas i vrijeme ja da ga promjenite.

Ne zaboravite: nitko ne može kontrolirati vaše stavove osim vas samih. A kada promjenite određene stavove, promjenit će vam se i život.

 Marta Alić, Izvor: www.inoptimum.com

Prijatelj vašeg uspjeha