Koliko je svakoga dana onih „što ako“ koji nam uzimaju mir i sreću?

Sigurno ste u svojim mislima mnogo puta pomislili „što ako“ ne bude sve onako kako želim i očekujem.

Možete li živjeti život bez toga „što ako“? Što ako me ne prihvate? Tko kaže da vas svi moraju prihvatiti, hoćete li radi toga raditi i ono što vam se ne sviđa i što se protivi vašim načelima, samo da svidite svima. Radite vođeni vašim srcem i intuicijom, a kome se to ne sviđa ne mora vas prihvatiti. Što ako me odbace zato što nisam najbolji? Tko kaže da morate biti savršeni, budite onakvi kakvi jeste, a tko vas želi takvoga, prihvatit će vas, a tko ne želi – ne mora.

Živite život bez „što ako“! Što ako ne dobijem ono što sada želim neću biti sretan. Tko vam je rekao da vam je još ta jedna stvar potrebna za sreću. Beskrajan je to niz, u kojem i kada se nađe ta jedna stvar, nedostajat će uvijek neka druga. Takav je život.  Što ako drugima ne objasnim zašto ovo činim? Nikome ne dugujete objašnjenja za svoj život i ljudi ih ne traže, da činite i napravičniju stvar tražit će od vas da se pravdate, ali radi nečega drugoga, a ne radi toga što ste učinili.

Živite život bez „što ako“! Što ako se dogodi neka nezgoda u mome poslu. Ne brinite o stvarima nad kojima nemate kontrolu, i da sve najbolje učinite uvijek postoji mogućnost da ne bude onako kako ste zamislili. Prihvatite da ste odgovorni samo za vaše odluke i djela, a kako će na kraju sve ispasti to nije pod vašom kontrolom. U životu će se dogoditi onako kako se treba dogoditi, neovisno o našim željama i htijenjima.

Živite život bez stotine tih „što ako“! Mi možemo učiniti samo ono što je u našoj moći i pod našom kontrolom, a za sve ono izvan toga nije nam se živcirati. Možete li ubrzati svoj rast, natjerati ljude da vas vole, učiniti da vrijeme bude pod vašom kontrolom ili još stotine sličnih stvari? Ako ne možete zašto se onda oko toga brinete? Koliko je svakoga dana tih „što ako“ koje nam uzimaju dragocjeni mir i sreću. Oslobodite ih se i živite bolji život!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha