Koliko misliš da zaslužuješ u životu?

Koliko misliš da zaslužuješ u životu? To je pitanje koje će odrediti sav tvoj život.

Pitanje je to koje će odrediti sve tvoje odnose sa drugima, sva tvoja postignuća kao i stupanj zadovoljstva životom. Često to pitanje sagledavamo samo u materijalnoj komponenti misleći pritom samo na novac. No novac i materijalno blagostanje je samo jedan mali dijelić slagalice koja se zove tvoj život. Onaj mnogo veći dio svakoga dana slažeš kada se susrećeš sa različitim izazovima i odlučuješ kako ćeš na njih reagirati, hoće li te oni obeshrabriti i slomiti, ili potaknuti da se boriš i ideš naprijed.

Koliko misliš da zaslužuješ u životu? Misliš li da se vrijedi boriti za snove koje su ti jednom prostrujili glavom, a već nakon par trenutaka si pomislio da ti nisi za njih, da je to za neke druge ljude. Nevjerojatno je saznanje da ljudi kojima se diviš i koji su postigli zadivljujuće rezultate nisu bili niti malo snažniji, pametniji, spremniji ili sposobniji za to. Samo je jedna razlika; vjerovali su da zaslužuju te snove i pošli su za njima. To je njihova priča.

Koliko misliš da zaslužuješ u životu? To pitanje znači kako ćeš naučiti ljude da te tretiraju? Ako misliš da od drugih zaslužuješ poštovanje, jer ga i sam daješ zasigurno nećeš tolerirati ponižavajuće iskaze, dvolične izjave, lažne osmijehe, glumu na svakom koraku već ćeš dati do znanja da tebe preskoče u toj igri jer se ne želiš spuštati na njihovu razinu. Kada shvatiš da zaslužuješ više razumijet ćeš da to neizostavno znači početi birati ljudu u svom životu, jer si za neke možda samo jedan običan broj, vanjski izgled ili materijalni interes.

Zato svako jutro postavit sebi to pitanje jer će odgovor na njega značiti što ćeš taj dan raditi, koje ćeš prioritete postaviti, koliko brzo ćeš odustati ili ustrajati na svom putu, koliko ćeš biti istinski svoj a koliko kopija drugih, kako ćeš dopustiti ljudima da se odnose prema tebi, i kada sve to zbrojiš dobivaš ono što se zove tvoj život. Pitanje „koliko misliš da zaslužuješ u životu“ jest ona životna mudrost koja kada se jednom stekne, više se nikada ne gubi.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha