Kriza je šansa

Neuspjeh može biti važan korak na putu do uspjeha jer nam omogućuje stjecanje neprocjenjiva iskustva. U kineskom pismu za krizu i šansu postoji samo jedan znak jer je kriza drugi naziv za šansu. Gotovo svaka osoba koja je postigla nešto značajno prtrpjela je neuspjeh ne jedanput, nego mnogo puta. Albert Einstein je u školi pao matematiku, a Thomasa Edisona učitelji su zvali glupanom. Walt Disney je sedam puta bankrotirao i doživio živčani slom prije nego što je postao poznat. Enrico Caruso imao je tolikih problema s pjevanjem visokih nota da mu je učitelj savjetovao da odustane. No on ga nije poslušao, nego je ustrajo i postao jedan od najvećih svjetskih tenora.

Kad nam se dogodi nešto drastično, to nas istjera iz naše udobnosti i natjera da svoj život promatramo na nov način. Naše tumačenje situacije određuje hoćemo li neuspjeh pretvoriti u novu priliku. Umjesto da okrivljujete druge ljude ili okolnosti, razmislite možete li tu situaciju preokrenuti u nešto pozitivno ili barem učiti iz nje. Imajte na umu da vas pretrpljeni neuspjeh ne čini neuspješnima. Sve dok pokušavate ponovno stati na noge i početi ispočetka, usjeh je uvijek moguć.

Bez straha
Ono što ograničava vaše mogućnosti nisu trenutačne krize, nego strah od neuspjeha. Razmišljate li o tome kako ćete propasti, to će utjecati i na vaše postupke te smanjiti šanse za uspjeh.

Upornost prije svega
Uspjeh nije odsustvo neuspjeha, nego proizlazi iz odlučnosti da ne odustajete unatoč teškoćama.

Priznajte si svoje pogreške
Svaljivanje krivice na druge je gubitak vremena. Priznajte si pogreške i učite iz njih.

Sjetite se pozitivnih stvari
Ne očajavajte zbog onog što ste izgubili, nego razmišljajte o onome što i dalje imate. Zadržite pozitivan stav.

Ispucajte negativne emocije
Kad vam se dogodi nešto loše, nemojte držati osjećaje u sebi. Isplačite se ili izvičite kako biste to izbacili iz sebe i mogli krenuti naprijed.

Pronađite poticaj u teškoćama
Težnja za sigurnošću nas može učiniti pomalo lijenima, no nevolje mogu povećati našu kreativnost i potaknuti nas da krenemo drugim smjerom.

www.sadaovdje.com/

Prijatelj vašeg uspjeha