Laž, prešućivanje i iskrivljavanje

Laž daje brz rezultat, ali kratkoročan (Narodna poslovica)

Laž, prešućivanje, iskrivljavanje i uljepšavanje susrećemo svaki dan u komunikacijama mlađih ljudi, ali i odraslih.

Tako se ponašaju roditelji prema djeci, djeca prema roditeljima, partneri jedan prema drugom, šef prema radniku ili obrnuto.
Najčešći uzrok je strah od suočavanja s problemom, strah da će nas druga strana osuditi, krivo shvatiti pa i kazniti.

Taj način ponašanja učimo od najranijeg djetinjstva prvenstveno u obitelji, a kasnije od okoline u školi, partnera i dalje.

Kada se nešto slaže ili prešuti, može se trenutačno postići brz cilj, daje brze rezultate, ali kratkoročno. Istina se sazna, a u međuvremenu se nakupi još problema. Tako smo stalno u strahu da se ne otkrije i sve više tonemo u neistinu. Da bi čovjek bio uspješan lažac mora imati dobro pamćenje, a ono nas često iznevjeri u najnezgodnijem trenutku.

Kada otkrijemo da nas netko obmanjuje, prestajemo mu vjerovati. Manje ga cijenimo. Počinjemo sumnjati i kvare se odnosi.

Osoba koja prešućuje ili nešto skriva sumnja i da joj partner ili dijete ne govori istinu. Uvijek mislimo da se drugi ponašaju prema nama, onako kako se mi ponašamo prema njima.
Sjećam se roditelja koji su došli razgovarati o svojoj kćeri, ali su me molili da joj ne kažem da su bili na razgovoru. Drugi put kada je kćerka rekla da na ispit nije izašla radi prehlade, majka mi je pričala da sumnja da je to pravi razlog, te da ona nešto skriva. I to nepovjerenje, sumnje, obmane idu u nedogled.
Uvijek je bolje reći istinu, ma kako ona bila bolna, suočiti se što ranije, popraviti što se dâ popraviti. Pretrpjeti štetu, pa ići dalje, a odnose graditi na istini i razumijevanju.

Na taj način prošlost je ostavljena u prošlosti, a uče se živjeti u sadašnjosti i graditi budućnost na boljim, iskrenijim odnosima.

Katica Matić, Emocionalna inteligencija i O-H metoda

Prijatelj vašeg uspjeha