Legenda o dva jela

Prema jednoj afričkoj legendi, neki stari poglavica želio je iskušati mudrost mladića kojeg je odabrao za svog nasljednika na mjestu plemenskog vođe. Stoga ga je zamolio da mu priredi dva jela. U prvom su se trebali naći svi najbolji sastojci koje život nudi; a u drugom – najgori.

Dogovorenog dana poglavica je sjeo kako bi testirao prvo jelo. Pred njim se tako našao slasno pripremljen kravlji jezik s povrćem. Poglavica je bio oduševljen jelom, a kad je završio, upitao je mladića zašto je odabrao jezik.

“Jezik je jedan od najprofinjenijih dijelova našeg bića”, odgovorio je mladić. “Može izgovarati predivne riječi istine koje našim ljudima mogu pomoći u razvoju i napretku. Ispravne riječi našim ljudima mogu dati hrabrost i poduprijeti njihovo poštenje. Jezik može govoriti o ljubavi i skladu i održati zajedništvo našeg sela.”

Poglavicu je to poprilično dojmilo i sada je jedva čekao da kuša i ono drugo jelo.

Ponovo dogovorenog dana ponovo sjede za stol, te se nemalo iznenadio uvidjevši da je drugo jelo identično prvome.

Završivši s jelom, upitao je mladića zašto je dvaput pripremio isto jelo.

Mladić mu je odgovorio: “Jezik može biti najbolji, ali i najgori dio nas. Jezik može izražavati bijes i obeshrabrivati, što čovjeka može posve razoriti i oduzeti mu nadu. Može varati, može izgovarati neistine koje mogu izazvati nesklad. Jezik bi, lakše od bilo kojeg drugog oružja, mogao uništiti život u našem selu.”

Stari je poglavica pomno slušao te riječi polagano klimajući glavom. Znao je da je dobro odabrao novog vođu.

Prijatelj vašeg uspjeha

Related posts

PROLJETNA BAJKA
PRIČE

PROLJETNA BAJKA

1. travnja 2012.

Ubuntu
PRIČE

Ubuntu

7. kolovoza 2016.

Što je hrabrost?
PRIČE

Što je hrabrost?

19. studenoga 2012.

Nema malog zla
PRIČE

Nema malog zla

30. svibnja 2012.

8 laži moje majke
PRIČE

8 laži moje majke

10. svibnja 2015.