Ljubav na daljinu

Ljudi su oduvijek rado putovali, pogotovo mladi. Suvremena sredstva prijevoza i komunikacija znatno su smanjila nekada nepojmljive prostorne distance. Brojna putovanja omogućuju nove kontakte, poznanstva, susrete, saznanja, iskustva, a ponekad i – novu ljubav.

Tema našega priloga je ljubavna veza dviju osoba koje razdvaja golema prostorna udaljenost. Problem nije nipošto nov. Prisjetimo se samo života mornara, vojnika, trgovaca, istraživača, rudara, pa čak i iseljenika na trajno-privremenome radu u inozemstvu. Klasična situacija obično izgleda ovako: dvije osobe su se upoznale negdje na (pro)putovanju, na velikom skupu ili možda preko novina. Premda osjećaju uzajamnu privlačnost ili su možda već otišle korak dalje, prostorna udaljenost (druga zemlja, drugi kontinent) im ne dopušta češće susretanje. Uslijed tih vanjskih okolnosti prinuđeni su komunicirati preko dopisivanja, telefonom ili – u najnovije vrijeme – putem interneta.

Blizu i daleko

Psihološki gledano, čovjek može biti tako blizu, a tako daleko; i obrnuto. Naš prilog ima za cilj razmotriti pitanje realnih izgleda da se jedno takvo poznanstvo održi odnosno pretvori u ozbiljniju vezu ili (dugo)trajno iskustvo. Ne isključujući nipošto ovu zadnju mogućnost, željeli bismo ipak ukazati na objektivne zapreke s kojima treba računati: iluzije, putovanja oko svijeta na krilima mašte, idealiziranje i projekcije u te udaljene prostore i osobe.

Sama za sebe, udaljenost znači dugotrajnu nostalgiju, osebujnu maštu kojoj se mora dati oduška. A iluzije zapravo lete na krilima mašte i tajnovitosti… Najproblematičnija točka poznanstva na distancu je svakako nedostatak kontrolnih sredstava, kao najvjernijih pokazatelja jesu li i koliko su zainteresirane osobe udaljene od stvarnosti. Dok u tzv. normalnim okolnostima mnoge stvari postanu jasne same od sebe (sunce stvarnosti brzo rastjera maglu iluzija), u slučaju prostorne udaljenosti najčešće se plovi u oblacima, gradi se na nestvarnim predodžbama, fantazijama, avanturama.

Profil osobnosti

Polazeći od činjenice da je u svakome od nas prisutna izvjesna doza znatiželje, avanturizma i čežnje za nestvarnim, dalekim, apstraktnim, pokušat ćemo predočiti profil osobe čija ljubavna veza nema realne podloge, već je rezultat nestvarnih želja, mašte, iluzija. Prije svega ne treba zaboraviti činjenicu da je uvijek lakše voljeti nekoga tko je daleko, odnosno nije s nama dan i noć. U tom se smislu opravdano postavlja pitanje: je li to doista prava ljubav, ili tek puko zadovoljenje mašte? Treba li ga poistovjetiti s instrumentaliziranjem ljubavi? Napokon, koji su zadnji motivi veze na distancu?

Ukoliko zainteresirana osoba doista želi biti iskrena prema samoj sebi i prema onoj s druge strane žice, trebala bi kritički preispitati nije li ipak posrijedi jedan od sljedećih motiva:

 • idealiziranje, tj. neprihvaćanje samoga sebe
 • nedostatak realne slike o samome sebi
 • strah da će je druga osoba odbiti, da nije na visini
 • emotivni infantilizam: život zasnovan na avanturizmu, prodavanju sebe u stilu: dok ide – ide…
 • nesposobnost uspostavljanja dugotrajnih, uravnoteženih, zrelih i odgovornih odnosa
 • iluzija da vješto iskorištava druge, npr. žene; prava istina, međutim, izgleda za 180 stupnjeva drukčije!
 • neizlječivi egocentrizam (sebičnost) i narcisoidnost (samodopadnost)

Što je prava ljubav?

Usporedbe radi, želimo predočiti naše poimanje i definiciju prave, istinske ljubavi. Ona, po svojoj naravi, teži ka ujedinjenju, zajedništvu, ispunjenju. Ljubav ne znači samo sreću, užitak, primanje, bezbrižnost, sigurnost, nego i trpljenje, neizvjesnost, davanje bez naknade, tapkanje u mraku. Samo ona ljubav, koja – kroz izazove i kušnje – položi ispit zrelosti, je prava, stvarna, opipljiva, ukorijenjena u životnu stvarnost.

Za razliku od imaginarne, konstrukcija stabilne veze počiva na barem tri noseća stupa:

1. ljubav

2. intimnost

3.odnos udvoje

Ljubav na daljinu – prostorno udaljeni, emotivno blizu – je po svojoj naravi veoma problematična. Pojednostavljeno rečeno, postoje dvije mogućnosti: Ili odmah prekinuti, ili pokušati… Pritom prisutnost ili odsutnost jednoga ili više gore opisanih elemenata predstavlja prilično vjeran pokazatelj, ima li od toga brašna pogače ili ne. Zaključno smo mišljenja da ljubav na distancu može nastati, ali je jako neizvjesno može li dugoročno opstati?!

Mogućnosti

 • ne živeći zajedno, nema svakodnevnih rasprava/konflikata oko običnih sitnica
 • vlastita autonomija i životni prostor ostaju nepromijenjeni
 • svjesno i ciljano se izbjegava lošija strana svoga karaktera (odatle opasnost da druga strana ne uvidi pravo lice)
 • tijekom susreta jedna strana preuzima ulogu posjetitelja/gosta

Rizici

 • nerealna, a neizrečena, očekivanja vezana za svaki susret (razočaranje?)
 • dugoročno postoji opasnost od zahlađenja odnosa, osjećaja usamljenosti i otuđenosti

Marijan Markotić, Izvor: www.svjetlorijeci.ba/

Prijatelj vašeg uspjeha