Majke – volite same sebe jer tako pružate pravi primjer djeci

Djeca su posebna – nema nikoga tko više vjeruje u vas, pa im budite primjer onime kakvi jeste i što činite, jer njima je to važnije od onoga što govorite.

Svatko može doživjeti neuspjeh, napraviti pogreške, biti nezadovoljan. Često smo kritični sami prema sebi, nemamo razumijevanja za sebe, uspoređujemo se s drugima koji navodno imaju bolji život nego mi. Ipak, sve to nas vodi u autodestruktivni i depresivni krug iz kojeg je teško izaći.

Točka kod koje dolazi do komplikacije jest kada shvatite kako vas promatraju djeca, jer ona nisu, suprotno nekim pedagoškim uvjerenjima, odrasli u malim tijelima. Djeca su zapravo u potrazi za uzorima, ponekad izgubljena, sklona brzoj internalizaciji raznih obrazaca ponašanja koje vide, ali vrlo intuitivna i bistra.

Zato djeci priznajte ako osjećate krivnju, stid, tjeskobu, no, ne zaboravite da morate tražiti izlaz. Djeca su ta koja ne osuđuju čak i kada vide da posrćemo i padamo, ali je važno da se za njih dižemo i nastavljamo s borbom.

Idući put kada budete samokritični prema sebi sjetite se da možda iza toga laže dublji problemi nedovoljnog samopoštovanja i samopouzdanja, a svi se nekad nosimo s time. Pogrešno je to raditi jer djeci tako poručujemo isto što i kad vrijeđamo, kritiziramo, okrivljavamo druge – kronično nezadovoljstvo svime.

Umjesto da se bavite drugima i kritizirate sami sebe, radite na razvoju samopoštovanja, uzmite vremena za osobni razvoj, upoznajte životnog partnera, djecu, obitelj i prijatelje.

Postoji jedna činjenica – gotovo uvijek nastavljamo dalje i odbijamo poraz ako netko vjeruje u nas. Zapitajte se – ima li na svijetu itko tko više vjeruje u vas od vaše djece?

Izvor: www.narod.hr / www.roditelji.hr

Prijatelj vašeg uspjeha