Mala ali vrlo važna studija pokazala da je depresiju moguće liječiti bez lijekova

Mala studija koju su načinili znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers iz New Jerseya zasnivala se na nizu pretpostavki: zdrav mozak stalno proizvodi neurone.

Mozak ljudi pod stresom ili onih koji pate od depresije proizvodi manje neurona. Tjelesna aktivnost povećava proizvodnju neurona kao i antidepresivi.  Mentalne vježbe koje zahtijevaju fokusiranje smanjuju gubitak neurona. Ljudi s depresijom često imaju probleme fokusiranja.

Znanstvenici su testirali novi pristup koji uključuje mentalni i tjelesni trening, oba načina koji povećavaju proizvodnju neurona i održavaju neurone živima.

Pokazalo se da aerobne vježbe i meditacija pomažu

Pedest i dvoje ljudi, od kojih dvadeset i dvoje sa teškom depresijom, a ostatak bez simptoma depresije, 30 minuta tjedno meditiralo je i konstantno se fokusiralo na disanje. Seanse su počinjali u sjedećem položaju, a zadnjih deset minuta su šetali.

Nakon toga slijedilo je hodanje na traci ili vožnja kućnog bicikla. Poslije osmotjednog programa, simptomi depresivnih sudionika smanjili su se za 40 posto. I sudionici bez depresije osjećali su se sretnije. Ova saznanja pokazuju da kombinacija aerobnih vježbi i meditacije može biti vrlo učinkovita metoda borbe protiv depresije.

Izvor: www.telegram.hr

Prijatelj vašeg uspjeha