Manipulator stvara osjećaj krivnje umjesto ljubavi

Čovjeka koji manipulira najčešće lako prepoznaju svi osim njegova partnera. Žrtva se često opravdava, a manipulator kritizira i komandira.

Čini li vam se da u vezi uvijek vi obavljate manje ugodne zadatke, dobivate neprimjerene komentare na vlastiti račun te za partnera činite stvari koje za sebe nikada ne biste, vrlo je vjerojatno da ste žrtva manipulacije. Dok se zdrave veze temelje na davanju i primanju, postoje i one koje počivaju na uzimanju i još uzimanja. To samo pokazuje da jedna strana manipulira, a druga dopušta da se njome poigrava.

– Ljudi često žele zadovoljiti partnere i žele biti voljeni. To je razumljivo. No tu stalnu želju da se ugodi može zlorabiti partner koji se nađe u poziciji da pruži ili uskrati odobravanje, ovisno o tome je li mu partner pokoran – kaže psihologinja Ilse Terblanche. Ova vrsta manipulacije ne pogađa samo dugotrajne veze nego i prijateljstva te odnose na radnome mjestu. Uskraćivanje odobravanja, osobito ako je netko postao ovisan o njemu, vrlo je moćan alat. Mnoge odnose karakterizira upravo snažna borba za premoć, a u tom ratnom arsenalu najjače je oružje – manipulacija. Zbog mira u kući, netko od partnera prije ili poslije krene linijom manjeg otpora, no ako je uvijek riječ o istom partneru, riječ je o manipulaciji. Od manipuliranog se partnera očekuje da svoje osjećaje i želje potisne u korist manipulatora. Tako se odjednom nađe u poziciji da se neprestano ispričava i opravdava, a da nije kriv. Manipulatora je lako prepoznati, no vrlo ga često prepoznaju svi osim onoga koji je uhvaćen u njegovu mrežu.

KRIVNJA UMJESTO LJUBAVI

Snažno oružje manipulatora je osjećaj krivnje koji nameće izjavama poput: ‘Da me voliš, ti bi…’ i ‘Nakon svega što sam učinio za tebe…’ Plemenita namjera partnera da bezuvjetno voli vraća mu se osjećajem nesigurnosti, neprivlačnosti.

ZAČARANI KRUG KRITIZIRANJA

Ako se zbog sitnih, ali konstantnih, prigovora i kritika počnete osjećati manje vrijednima, učinit ćete apsolutno sve da ponovno zadobijete povjerenje čovjeka koji vas kritizira. Nakon što uđete u taj krug, potpuno ste zarobljeni u čvrstom zagrljaju manipulatora.

DISKUSIJA JE GOTOVO NEMOGUĆA

Odu li stvari predaleko, čak i ako manipulirani partner pokaže određeni otpor, manipulator će mu u trenu stvoriti osjećaj manje vrijednosti. S takvim je ljudima normalna diskusija gotovo nemoguća, nerijetko agresivna i uvredljiva, a često od nje i bježi.

TRAŽI KONTROLU NAD SVIME

Najstariji je oblik manipulacije kontrola nad kućnom blagajnom. Onaj tko vas nauči da pitate za svaku kunu, ima vas u šaci. Manipulator vrlo često traži od partnera da ostavi svoj posao, oduzimajući mu slobodu, a još češće traži da se upravo njemu preda cijela plaća.

Renata Rašović, Izvor www.24sata.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha