Medijska misija – nadoljevanje ulja na vatru

Sada je već posve jasno da za težinu situacije u društvu nisu odgovorni samo političari koji određuju smjer kretanja zemlje, već i mediji koji o njihovom vođenju izvještavaju. Ljudski je mozak svakodnevno bombardiran brojnim negativnim informacijama i razmišlja samo u okviru njih. Na temeljnu njih pojedinac i donosi svoje odluke.  Koliko smo puta napunjeni najgorim scenarijim krize pomislili da je došao već kraj svega, a onda smo se iznenadili i vidjeli da nije tako loše?

Kako je to moguće da se javno mjenje promjeni samo na temelju neke percepcije ili izjave nekog političara ili institucije? To možemo primjetiti u anketama koje se svakodnevno provode u kojima političari neprestano sele gore – dolje na ljestvici popularnosti. U jednom istraživanju koje je provela organizacija „Prijatelj vašeg uspjeha“ brojke pokazuju da političari nisu  100 % odgovorni za situaciju koja je prisutna u društvu, već osim pojedinaca i mediji snose dobar dio te krivnje. Stvar je jednostavna; ako mediji imaju odgovornost, onda dijelom snose i krivnju ako stvari ne funkcioniraju.

Koliki bi mladi ipak pokušali stvoriti neki posao u svojoj društvenoj sredini da nisu već napunpani silinom negativnog sadržaja da se ovdje apsolutno ništa ne može i ne isplati. Naime ipak postoji neznatan broj onih su uspjeli ali takvima se daje premalo prostora. Upravo su oni dragocijeni rasadnici znanja i iskustva kako i u ovim uvjetima stvoriti nešto vrijedno i profitabilno. Ako nema pozitivnih primjera u našoj sredini neka se navode pozitivni primjeri iz drugih država i neka se ljudi nadahnjuju mogućom kvalitetom života. dakako da je to mnogo korisnije nego samo iznositi „realane“ pokazatelje. Što su to realni pokazatelji? Znanstvenici su ustvrdili da čovjek nije samo biće na temelju pokazatelja iz vanjskog svijeta već na temelju onoga što njegov mozak očekuje da će se dogoditi. Upravo nam to sve govori.

Ukoliko promijenimo pristup i okrenemo se pozitivnim stvarima nećemo samo biti naivci koji iznose neralane tvrdnje već prije svega omogućavamo čovjeku da se potpuno drugačije postavi pred svim izazovima koji dolaze iz vanjskog svijeta. Na taj način pojedinac će promijeniti svoje razmišljanje a potom i ponašanje. Ukoliko nam neće biti bolje zbog onoga što političari za nas (ne) čine, bit će nam bolje zato što mi činimo nešto za sebe. Drugačija medijska klima stvorit će proaktivniji milje i makar za neki mali postotak  popraviti stanje u društvu.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha

Related posts