Mi smo ono što naučimo od naših grešaka

Koliko smo puta u životu pomislili ili rekli da nam je sadašnja pamet bila za jedno prošlo životno iskustvo ne bismo sada bili i imali ovo što sada jesmo i imamo.

Koliko je naših odluka doneseno na temelju pogrešnih pretpostavki i nesuvislih iluzija koje su se samo nalazile u našoj glavi. No životni film ne možemo vratiti natrag i donijeti drugačije odluke. Sve što možemo jest proglasiti životnu školu od pogrešne odluke koja nam je donijela poraz, povredu, razočarenje i gubitak.

Svaki čovjek kroz život polagano raste i sazrijeva, ali neke situacije mogu ubrzati taj proces. Ne moramo stotinu puta ponoviti istu grešku da bismo shvatili da se glavom ne može kroz zid i da su ljudi takvi kakvi jesu. Ne moramo stotinu puta pasti ako znamo koje su naše slabe točke i koji su dijelovi našega puta zatjevniji. Ne moramo stalno davati strahu prednost kada smo shvatili da život nije neki bauk već ga samo treba živjeti slobodno i opušteno.

Kada prihvatimo životnu istinu da ne možemo kontrolirati druge ljude i da okolnosti ne moraju oblikovati naš život počinjemo otkrivati rješenja za koja smo mislili da ne postoje.  Počinjemo se usmjeravati na svoje osjećaje shvaćajući da možemo i moramo biti njihovi gospodari kakva god iskustva prošli. Jedna strategija uvijek prolazi kao pobjednička: svako prošlo iskustvo naše je bogatstvo koje nam nitko ne može oduzeti.

Zato oblikujte budućnost učeći od uspona i padova svoje prošlosti, ne sudite sebi na temelju pogreška koje ste učinili. Uredite svoj život tako da ćete prvo srediti svoja uvjerenja i svoje misli. Uredite svoj život vrednujući sebe po onome što želite biti, ne po onome što mislite da ste u tuđim očima. Dajte sebi šansu da učite od svih promašaja kroz koje ste prošli, tako ćete sebi dokazati da rastete brže nego što biste to uspjeli prirodnim procesom.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha