Mislite o velikim stvarima

Britanski državnik Benjamin Disraeli jednom prilikom je rekao: “Hranite svoj um velikim mislima, jer vaše misli određuju koliko ćete postići.”

Njegove riječi su zaista mudre, a ono što je želio  istaknuti je sljedeće: ne sprječava vas da uspijete ono što ste, već ono što mislite da niste. Ono što se odvija duboko u vama sprječava vas da dobijete ono što želite. Onog trenutka kada toga postanete svjesni i odlučite svoj um osloboditi misli koje ga sputavaju, uočit ćete da vaš život postaje bolji.

Na seminarima o motivaciji imam običaj da kažem: “Ako ne slijedite svoje snove, ističete svoja ograničenja.” Moj brat, svjetski poznat očni kirurg, jednom prilikom mi je pričao o oboljenju zvanom ambliopija ili slabovidnost, do koga dolazi kada se djetetu prekrije zdravo oko. Nakon što se oko ponovo otkrije, ispostavlja se da je dijete u potpunosti izgubilo vid na tom oku. Prekrivanje oka sprječava njegov razvoj i dovodi do sljepila. Mnogi od nas pate od vlastitog oblika ambliopije.

Idemo kroz život s povezom preko očiju, plašimo se da sanjamo velike snove i uradimo ono od čega strepimo. Rezultat je uvijek isti: poput djeteta koje pati od ambliopije, u potpunosti gubimo vid i ostatak života provodimo u veoma ograničenom okviru. Previše ljudi živi beznačajnim životima. Previše nas umre u dvadesetoj iako bude sahranjeno tek sa osamdeset.

Robin Sharma

Prijatelj vašeg uspjeha