Mladi koji su oborili rekorde

NAJMLAĐA ZAPOSLENICA BILLA GATESA

Arfa Karim Randhawa iz Pakistana postala je dobra poznanica Billa Gatesa kad je sa samo 10 godina starosti prošla ispit koji inače polažu svi Microsoftovi zaposlenici. Nakon toga je od Billa zatražila da je zaposli, a on joj je ponudio stažiranje u svojoj kompaniji te dobronamjerno predložio da još koju godinu ostane u školskoj klupi.

NAJMLAĐI NA MOUNT EVERESTU

Temba Tsheri, nepalski dječak koji je planinario s grupom francuskih planinara, popeo se na sam vrh Mount Everesta 2001. godine, a tada je imao samo 16 godina. Misliš da je to lako? Onda uzmi u obzir da je ovo planina visoka 8.848 metara te svake godine ‘pojede’ nekoliko ljudi.

NAJMLAĐI PREKO ATLANTIKA

U siječnju 2007. godine četrnaestogodišnji Englez Michael Perham završio je, napomenimo – sam samcat – putovanje preko Atlantskog oceana dugo šest tjedana! Plovio je na jahti Cheeky Monkey.

NAJMLAĐA STUDENTICA OXFORDA

Jedanaestogodišnja djevojčica Ruth Elke Lawrence 1981. godine je položila prijemni ispit za matematiku na Oxfordu i postala najmlađa osoba koja je ikad pohađala to razvikano i hvaljeno sveučilište. Otac ju je svakog dana pratio na predavanja, a diplomirala je za dvije godine, umjesto za uobičajenih tri. Sada je Ruth u svojim tridesetim godinama i predaje na Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu.

NAJMLAĐI LIJEČNIK (S DIPLOMOM!)

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Balamuri Ambati je najmlađi liječnik u povijesti. S trinaest godina je diplomirao na Sveučilištu New York, a sa 17 godina ondje je završio i medicinski fakultet Mount Sinai. U 18. godini je postao najmlađi liječnik, a lista njegovih zasluga i dobro obavljenih (medicinskih) poslova je podulja. Sada se bavi istraživanjima u oftalmologiji (grana medicine koja se bavi bolestima očiju).

NAJMLAĐA OSKAROVKA

Kakva bi to lista bila da nema barem jednog glumca, točnije glumice! Godine 1974. je mlađahna Tatum O’Neal postala najmlađa oskarovka za ulogu u filmu ‘Mjesec od papira’. Tada je imala tek 10 godina, a u filmu je glumio i njen otac Ryan.

NAJMLAĐI MONARH

U južnoj Aziji, u malenoj državi Butan, davne 1972. godine je dječak sa 17 godina po imenu Jigme Singye Wangchuck postao Druk Gyalpo ili Dragon King (kralj zmajeva). Ovako je postao najmlađi monarh u povijesti i ostao je na vlasti sve do prosinca 2006, kada je predao tron svom najstarijem sinu.

NAJMLAĐA ŠAMPIONKA U GOLFU

Amerikanka Michelle Wie je 2004. sa samo četrnaest godina osvojila jedan golf turnir i postala najmlađa golferska šampionka na svijetu.

NAJMLAĐI MILIJARDER

Njemačka obitelj Thurn und Taxis još je prije nekoliko stoljeća osnovala prvu europsku poštansku službu, a ova služba postoji i danas. Godine 2001. jedan od nasljednika, točnije princ Albert von Thurn und Taxis, navršio je 18 godina i – naslijedio milijarde! Prema izvješću, mlađahni je princ vrijedan pune dvije milijarde dolara, te je najmlađi (zabilježeni) milijarder.

Prijatelj vašeg uspjeha