Mrtva točka našeg života je kad imamo u sebi čitav spektar naših snova, a gledamo u druge!

Imati kontrolu nad svojim životom jedan je od naših najvećih izazova.

Nitko umjesto nas ne može napraviti da naš život bude bolji, tu smo sami svoj majstor, pa nije li onda pomalo čudno polagati neka velika očekivanja u druge i razočarati se kada to ne učine. Biti mudar ne znači raspolagati nekom velikom količinom mudrih i dragocjenih informacija i saznanja nego shvatiti da smo sami kovač vlastite sreće i da ćemo biti i imati samo ono što poduzmemo i učinimo. Ništa više ali i ništa manje.

Nitko umjesto nas ne može preuzeti odgovornost za vaš život. Ljudi vas mogu savjetovati da budete odgovorniji, aktivniji, oprezniji,  ali ne mogu proći put koji vi morate proći. Kao što nitko ne može disati umjesto vas, nitko ne može niti donositi odluke umjesto vas. To je ista cjelina života. No veliki dio naših odluka donesen je pod utjecajem drugih, jer smo se bojali njihove reakcije, plašili njihovog odbijanja, strahovali od njihove emocionalne reakcije a zapravo je sve to jedno veliko ništa.

Upravo je to mrtva točka našeg života. Imamo u sebi čitav spektra naših snova, a gledamo u druge. Tražimo prihvaćanje, odobravanje, pažnju, ljubav. Ali sve to možemo imati i onda kada slijedimo naše snove i onda kada upravljamo našim odlukama i onda kada je naš osjećaj sigurnosti u nama a ne negdje izvan nas.  Nitko umjesto nas ne može razbiti barijere toga straha jer njegova je kvaka samo s unutarnje strane i mi upravljamo njome.

Mi možemo sažalijevati sebe, bježati od promjena, trošiti energiju na stvari koje ne možemo mijenjati, težiti da samo zadovoljimo druge ali će naš život i dalje ostati takav kakav jest i nitko umjesto nas neće ga dovesti u red. Samo mi možemo poduzeti rizike koji imaju mogućnost nešto promijeniti. Razum vrijedi samo ako ga koristimo, ako uočavamo prilike. Trebamo više od opstanka, trebamo smislen život a samo ga mi možemo osmisliti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha