Na čemu gradiš svoj život?

Gradiš li svoj život na pijesku ili na čvrstoj stijeni?

Vodiš li samo računa o tome što i kako drugi ljudi govore, te po njihovim željama i željicama oblikuješ svoj život? Ako to činiš gradiš život na pijesku. Gradiš život na pijesku kada počneš provodit vrijeme sa krivim ljudima, onima kojima je maska uvijek na licu, onima koji ti u lice govore jedno a iza leđa drugo, onima koji te ne poštuju. Gradiš život na pijesku kada počneš biježati od svojih problema, prikrivati ih jer je lakše zabiti glavu u pijesak nego se suočiti sa surovom stvarnošću.

Ako neprestano sve što radiš uspoređuješ sa drugim onda opet gradiš život na pijesku jer nikada neće moći biti onako kako ti želiš i uvijek će tuđa sreža izgledati veća a tuđa trava zelenija. Uvijek će biti onih koji su u nečemu bolji od tebe i upravo ti to najviše smeta. Ako se počneš uspoređivati samo sa prijašnjom verzijom sebe u želji da svoj život učiniš kvalitenijim tada počinješ graditi svoj život na čvrstoj stijeni.

Ako počneš prihvaćati rizike i vjerovati u bolje sutra to je najbolji znak da počinješ svoj život graditi na tvrdoj stijeni jer si spreman učiniti sve da bi tvoj život bio što stabilniji i bolji. Kada počneš poštovati sebe i učiti druge ljude da te poštuju istovremeno ćeš početi poštivati druge i shvatit ćeš da imaš stabilan temelj za međuljudske odnose. Opraštajući očistit ćeš sebe od svega onoga lošega iz svoga života shvaćajući da zaslužuješ mir u budućnosti kakva god bila prošlost i tko god bio kriv.

Kada počneš slušati svoj unutarnji glas, osluškivati razinu stresa u životu i postepeno je smanjivati, kada počneš prihvaćati ljude i stvari onakvima kakve jesu ne očekujući savršenstvo ni od njih ni od sebe, i kada počneš primjećivati ljepotu malih životnih trenutaka to je najbolji znak da si započeo svoj život graditi na čvrstoj stijeni. Nemoj misliti da životne oluje neće dalje ulaziti u tvoj život, ulazit će, ali te neće moći uništiti jer ćeš imati sigurnog temelja.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha