Na ispitu života povrede su osnovni način učenja!

Niti jedna škola ne priprema nas za stvaran život kao škola života.

Koliko god na različitim studijima, seminarima ili predavanjima dobili informacija o svijetu oko nas i onome što se nalazi u nama sve je to nedovoljno da se suočimo sa stvarnim izazovima života. Koliko puta pomislimo da znamo sve o sebi pa se iznenadimo koliko nam je slab fitilj, koliko su nam tanki živci, koliko brzo odustajemo, koliko nismo sigurni što želimo, koji je naš pravi cilj i koji je zapravo smisao našega života. Niti jedan škola ne daje nam odgovor na to.

Još manje imamo odgovora na enigme svijeta oko nas, enigme o ljudima koji nas okružuju, o onima koje nazivamo strancima ali i o onima za koje mislimo da su nam prijatelji. Otvorenost prema drugima i iskreno srce ponekad nam znaju donijeti cijelu hrpu problema i povreda očekujući da će drugi učiniti za nas ono što smo i mi spremni učiniti za njih. Rane koje dobivamo znak su da veliki dio života ne počiva na nekoj logičnosti već unutarnjim stanjima drugih osoba i motivima koje zapravo ne poznajemo.

Na ispitu života povrede su osnovni način učenja, one nas uče kako naš napor i trud neće uvijek biti dovoljno vrednovan, uče nas da će nam na dobro koje smo učinili drugima često biti uzvraćeno zlo, uče nas koliko je bolno ugađati drugima u svim njihovim prohtjevima a onda zbog jednog hira dobiti nož u leđa, uče nas da pravi prijatelj nije onaj koji govori da to jest, već onaj koji to svojim djelima dokazuje, uče nas da povjerenje koje dajemo drugima veoma lako može biti slomljeno.

Povrede i odbijanja su najbolji način da shvatimo da nikoga ne možemo natjerati da nas voli, podrži i razumije onako kako mi to želimo i kada to želimo, već da je sve to jedan dar kojega danas imamo a sutra možemo izgubiti. Sve je to škola života koju učimo svaki dan i sa svakom borom i ožiljkom postajemo mudriji jer nas je teže prevariti i nasamariti. Ukoliko odustanemo od te škole odustali smo od svoga života. Drugog puta prema naprijed nema.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha