Na potezu si! Dobro odluči!

Ponekad je za sreću dovoljna samo čvrsta odluka.

Koliko god nas okolnosti odvlačile od naših ciljeva, koliko god nam naše misli trubile da nemamo argumenata pozitivno gledati na svijet svjesna je odluka izabrati da na život ne gledaš više kao žrtva već kao onaj koji je na potezu. Na potezu sam da se žalim, da se povučem u sebe, da sve ljude gledam kao krivce za svoje životne neuspjehe, da odustanem od svega što sam započeo ili sam na potezu da nešto mijenjam.

Život je poput igre šaha – traje do posljednjeg poteza. Ponekad kada igraš tu igru, te primjetivši da je tvoj protivnik u prednosti ipak ćeš sa svakim novim potezom tražiti rješenje, imati želju za pobjedom. Koliko god bile male šanse nećeš odustati sve dok ne dođeš u šah-mat poziciju.  Zašto onda u životnoj igri i rješenja gledaš kao probleme? Ako si na potezu onda ćeš nastaviti ići prema cilju bez obzira u kakvoj se poziciji trenutno nalazio.

Na potezu si da, iako tvoje materijalne okolnosti nisu takve kakve bi želio, ne odustaneš od borbe, iako tvoji međuljudski odnosi nisu u najboljoj poziciji, da ne odustaneš od rada na sebi i izgradnje dobrih odnosa sa drugima. Na potezu si da postaneš zahvalan za ovo što imaš i iz toga kuta počneš drugačije razmišljati i tražiti rješenja za stvari kojima nisi zadovoljan. Na potezu si da odlučiš biti sretan bez obzira na sve.

Na potezu si da svoju frustraciju i nezadovoljstvo iskažeš, ali nakon toga potražiš pravi odgovor i prestaneš ih uzgajati u vrtu svoje duše. Na potezu si da odrasteš i da iz kuta zrelosti pogledaš svijet oko sebe ne očekujući da se netko drugi treba pobrinuti za tebe i donijeti ti sreću. Na potezu si da ono dobro što imaš podijeliš sa drugima i svjedočiš kako se to dobro širi. Zato iskoristi potez koji imaš danas, ne prepuštaj ga protivniku negativnosti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha