NAČELA USPJEHA – 2.DIO

 1. Oslobodite snagu postavljanja ciljeva.
  Stručnjaci znanosti o uspjehu znaju da je mozak organizam koji traga za ciljevima. Koji god cilj zadate svojem podsvjesnom umu, on će raditi dan i noć kako bi to ostvario… Kako biste angažirali svoj podsvijesni um, cilj mora biti mjerljiv. Kada ne postoji kriteriji za mjerenje, to ostaje samo nešto što želite, sklonost, dobra ideja.
 2. Stvorite grupu umova.
  Slijedite primjer Carnegija, Edisona, Forda i drugih koji su oformili grupu od pet do šest osoba, te se redovito sastajali kako bi razmjenjivali mišljenja i poticali jedni druge.
 3. Usredotočite se na srž svoje genijalnosti.
  Otkrijte što volite radite i radite to dobro – zatim raspodjelite sve ostalo. Ako nemate vlastite djelatnike, pokušajte preko uslužnih službi ili povremenim zapošljavanjem na određeno vrijeme kako biste oslobodili svoje vrijeme i više uživali u životu.
 4. Okružite se uspješnim ljudima.
  Postajete nalik ljudima s kojima provodite najviše vremena. Potražite vrhunke stručnjake u vašem području. Prisustvujte konferencijama. Pronađite mentore koji su uspjeli u ostvarenju ciljeva koje su željeli postići.
 5. Počistite svoje repove i nered.
  Nered, nedovršeni projekti i nerazriješeni odnosi utječu na vašu pozornost i smanjuju vašu sposobnost da se usredotočite na ciljeve. Posvetite jedan vikend tjedno organiziranju, rješavanju i dovršavanju.
 6. Redefinirajte vrijeme.
  Reorganizirajte svoj kalendar i dodajte više dana kada ćete se 80% svog vremena fokusirati na srž svoje genijalnosti. Rasporedite dane priprema, kojima ćete delegirati dio svog posla ili se pripremiti da budete produktivni. Zatim rasporedite vrijeme za odmor i rekreaciju. Cilj? Super visoka produktivnost uz više slobodnog vremena. Ako kontrolirate svoj raspored rada, prestanite raditi vikendom, uzmite dvaput godišnji u trajanju od 14 dana, zatim dodajte sedam produženih vikenda. To je 145 slobodnih dana svake godine.
 7. Zatražite povratnu informaciju.
  Pitajte šefa, bračnog druga, suradnike i druge da ocjene vaš odnos ljestvicom od 1 do 10. Što činite dobro? Gdje se možete popraviti? Tamo gdje ste ocjenjeni s manje od 10, pitajte kako biste mogli ostvariti 10 bodova.
 8. Razvijte pozitivan pogled na novac.
  Odlučite što za vas znači “bogatstvo”, zatim donesite svjesnu odluku da izgradite uspješnu karijeru koja će stvariti bogatstvo. Saznajte cijenu financiranja svog životnog sna, zatim se usredotočite na njegovo postizanje uz pomoć ovih načela.

Jack Canfield

Prijatelj vašeg uspjeha